Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Veninde der skærer i sig selv..

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Tak for dit brev. Hvor er det godt du skriver. Hvor er det dejligt, at din veninde har så god og omsorgsfuld veninde som dig - hun er heldig. Det lyder ikke til, at din veninde har det godt lige for tiden, så det er godt at du er opmærksom på hende og har mod til at spørge ind til hvordan hun har det.

Det lyder rigtigt hyggeligt, som I har grinet og vist hinanden billeder. Jeg kan godt forstå, du bare grinede med på det sidste billede, som du skriver, for jeg tænker, at stemningen har ændret sig meget, efter du ser hendes snit og hun forsøger at undvige dit spørgsmål. Det er super flot, du tør spørge din veninde, og det er flot af dig, at du forsøger at lægge op til, om der er noget, hun af ked af. Den måde hun reagerede er meget almindelig, så du har gjort det bedste du kan.

Det lader ikke til, at din veninde havde lyst til at snakke om det den aften. Det er bare så flot, at du respekterer hendes signaler. Nu ved hun, at du er opmærksom på hende og endda tør spørge ind til hende...og hun skal måske tage mod til at tale med dig igen? Men det kan være, hun nu har tænkt over det, ligesom du har tænkt og handlet ved at skrive til os. Det er bare ikke sikkert, din veninde har det overskud, som du har til at bede om hjælp. Jeg tænker, du godt kan sige til din veninde igen, at du har tænkt over den aften, og det du så, og at hun skal vide, at du gerne vil støtte hende i at få den hjælp, der skal til for at få det stoppet. Det er vigtigt, at det er tidspunkt hvor der er ro og trygt til det, eller at der i hvert fald ikke er andre som kan høre hvad I taler om.  

Jeg ved ikke, om du har talt mere med den anden veninde som også ved, at hun skærer sig. Det kan være at I begge kan støtte jeres fælles veninde? Det er også en mulighed, at klikke ind på www.selvskade.dk der er også god viden og anonym rådgivning både for dig som veninde, og for din veninde - hvis hun er åben for at tage et skridt videre?

Det er et alt for stort ansvar for dig at stå med alene. Du kan forsætte med at være den gode veninde og støtte hende i den hjælp, hun skal have af en voksen.
Desværre går det meget sjældent væk af sig selv, når unge piger og drenge skærer i sig selv. Da skal der en plan til, lagt af en voksen, en læge, sundhedsplejersken, psykologen eller en anden voksen. Måske har din veninde allerede fået hjælp, og hvis ikke, kan du opfordre hende til at snakke med en voksen og måske tilbyde, at du gerne vil være med til at støtte i den første snak. Eller måske støtte hende i at tale med hendes egne forældre, så de også kan støtte og hjælpe hende med det er svært for tiden?

Jeg håber, du kan finde lidt mere mod og få snakket med din veninde en gang til, så hun kan få den behandling, hun fortjener, og I kan være veninder og have alt jeres hygge sammen.

Hvis du har brug for at snakke med en voksen om støtte til din veninde, kan du altid ringe til BørneTelefonen 116 111, hvor der sidder voksne klar til at snakke. I er også velkomne til sammen at ringe eller skrive til os på sms eller chat. Sommetider kan det hjælpe hvis man er to, for det kan være svært at tale om.

Kærlig hilsen BørneBrevkassen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat