Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Slem overvægt, og har brug for hjælp nu!!

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige på 15 år,

Hvor må det være svært at være dig lige nu. Jeg kan virkelig godt forstå, at du er ked af det for tiden. Det er enormt hårdt, når man føler at ens udseende bliver kritiseret. Især hvis det er folk man har tæt på sig. Det er helt normalt, at man reagerer ved at blive ked af det og have svært ved at sove. Jeg kan forstille mig, at du tit har mange tanker i hovedet, som gør det svært at slappe helt af og nyde livet.

Jeg kan læse, at du i en del år har kæmpet med din vægt og derfor også dit udseende. Jeg kan også se, at du helt sikkert føler, at du mangler noget støtte og forståelse fra dine forældre. Måske mest din mor? Er det rigtig forstået?

Når man har det som dig, så kan det være svært at have et det godt med sig selv, så det giver god mening at det svinger meget for dig. Jeg kan læse, at du har prøvet rigtig mange ting, men at intet rigtig har virket helt for dig. Alligevel lod jeg mærke til, at du er begyndt at træne, spise sundt og faktisk har haft det ret godt med dig selv. Det må da have været rart, at have den følelse? Men, hvad har gjort, at den er blevet helt ændret? Var det efter snakken med din mor?

Jeg synes, at du skal forsøge at snakke med din mor om de følelser du har for tiden. Fortælle hende, at det er svært for dig at klare tingene helt selv og at du er meget ked af det. Måske fortælle hende flere specifikke grunde til, at du er ked af det lige nu (fx. at hun tager snakken igen, at hun kommenterer på strækmærker osv.).

Ofte er det sådan, at man ikke kan gå igennem et vægttab helt alene. Man skal have støtte fra andre. Det kan være ens venner, ens forældre eller nogle professionelle ude fra. Det virker til, at dine forældre egentlig gerne vil hjælpe dig, men at de måske ikke gør det på den rigtige måde. Ihvertfald fornemmer jeg, at du bliver mere og mere ked af det, når din mor kommenterer på din krop og siger du skal passe på din krop. Er det sådan du har det?

Derfor tænker jeg, at du skal have fat i nogle andre som kan hjælpe dig. Der er flere muligheder for dig, som jeg vil fortælle dig lidt om.

  • Du kan altid tage forbi din egen læge til en snak om din krop, dine tanker og ønske om vægttab. Din læge vil altid gerne tage dig seriøst. Du kan både tage derop alene eller sammen med en af dine forældre. Du kan samtidigt tale med lægen om både din selvskade og dine spiseforstyrrelser.  For jeg fornemmer, at der er en klar sammenhæng.
  • Du har brug for at få fokus over på det, der ligger bag din erfaringer med selvskade og spiseforstyrrelser. Mange oplever, at følelser af ‘forkerthed’ og selvkritik ligger bag trangen til at overspise, skade eller sulte sig selv. Hvem taler med dig om de følelser, der er svære for dig? Jeg kan se, at du indtil videre har holdt de ting for dig selv. Du har brug for nogle at tale med. Måske kan du have gavn af samtaler med sundhedsplejersken på din skole? Måske kan du vise hende det, vi to har skrevet til hinanden?
  • Tag kontakt til Landsforeningen for Spiseforstyrrede. De er dygtige til at snakke om krop, følelser og vægt. Man behøver ikke være hårdt ramt af en spiseforstyrrelse for at snakke med dem. Se deres side her: https://lmsos.dk

Jeg håber sådan, at du kan finde mod til at fortælle din mor om dine tanker og følelser. Jeg håber også, at du kan finde mod til at afprøve én eller flere af mine muligheder.

Kærlig Hilsen

BørneTelefonen

 

 

 

 

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat