Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Skal jeg fortælle det til min lærer?

Hej
I et langt stykke tid, har jeg haft det dårligt med mig selv. Jeg spiser ikke så meget, og cutter også en gang imellem. Jeg har ikke snakket med nogen om det før, og ikke mange ved at jeg har det dårligt.

Jeg har en lærer som jeg egentlig ikke har et særligt forhold til, men jeg ved der er flere der har snakket med ham om deres problemer. Jeg har på en måde lyst til, at snakke med nogle om det, men alligevel har jeg også lyst til bare at holde det for mig selv. Jeg har ikke lyst til at få hjælp, men tænker det måske bare er rart at sige det til en. Mit spørgsmål til jer er: hvis jeg fortæller det til min lærer, har han så pligt til at sige det videre, så jeg kan få hjælp??

Pige, 14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år,

Det lyder som om, du går rundt med nogle tunge følelser og tanker. Jeg kan godt forstå, at du har lyst til at tale med nogen om det hele. Man kan få det meget bedre af at tale med nogen om det.

Det kan være rigtig svært at åbne op og fortælle nogen om, hvordan man har det. Måske er man lidt flov over det, man tænker eller gør. Måske føler man ikke helt, man kan forklare, hvorfor man gør, som man gør. Eller måske er man bange for at gøre nogen (f.eks. sine forældre) kede af det, vrede eller bekymrede. Jeg kan godt forstå, hvis du har haft brug for at gå og tænke lidt over, hvem du kan tale med – og hvordan.

Det lyder som om, at læreren på sin skole har været god til at snakke med andre om deres problemer. Det betyder ikke så meget, at du ikke har et særligt tæt forhold til ham. Det vigtige er, at du føler, han vil være god at snakke med.

En lærer har pligt til at reagere, hvis læreren hører om noget, der bekymrer. Det kan være, at man er udsat for noget, der sker i hjemmet, som ikke er OK – og så har læreren pligt til at reagere og sørge for, at kommunen ved, at familien har brug for hjælp.

Det kan måske virke lidt skræmmende, at man ikke helt ved, hvad læreren har pligt til at sige videre, men din lærer vil gøre alt, hvad han kan, for at hjælpe dig. Så hvis han vurderer, at han er nødt til at fortælle nogen om, hvordan du har det, vil det være fordi, han vil hjælpe dig, så du kan få det bedre. Men, jeg tænker, at han vil snakke med dig om det, hvis han bliver bekymret for dig og din trivsel.

Du skriver, at der ikke er mange, der ved, hvordan du har det. Måske har du prøvet at snakke med dem om, hvordan du kan få snakket med en voksen? Det kan være, at de selv har været i en situation, hvor de skulle sige noget svært til en voksen? Hvis du går i skole med dem, du har betroet dig til, kan det også være, at en af dem har mod på at gå med dig, når du skal snakke med læreren?

Måske er der en særlig grund til, at du tænker på at tale med din lærer – og ikke dine forældre? Det kan være, at du føler, det er for svært at skulle tale med dine forældre? 

Men læreren kan hjælpe dig med at tale med dine forældre, så de også kan hjælpe dig.

Du er også velkommen på BørneTelefonen 116111, hvis du har brug for at snakke om mere, inden du taler med din lærer.

Det er vigtigt, at du får talt med en voksen – din lærer, dine forældre eller en helt anden, så du kan få det godt. Du havde styrken til at skrive ind, det viser, at du også kan snakke med en voksen om de ting, du synes er svære - ellers er det jo også muligt at skrive det.

De kærligste hilsner
BørneTelefonen 

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat