Brev

Skæring og vold mod sig selv

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Hvor er det godt, at du deler dine tanker med BørneTelefonen. Det lyder som om, at du er i en rigtig svær periode i dit liv, hvor du føler dig alene med dine tanker. Selvskade og tanker om selvmord kan være svære at komme igennem uden hjælp fra andre. Derfor er det et vigtigt skridt, du har taget, da du skrev ind med dine tanker. Det kræver mod og styrke at gøre det. Det er godt gået.

Det lyder på mig som om, at mobningen i skolen er det, der får selvmordstankerne og selvskaden til at fylde hos dig. Er det mon rigtig forstået?

Selvom det måske ikke føltes rart, at dine venner pressede dig til at fortælle om din selvskade til din lærer, så tror jeg faktisk det var en god ting. Så du fik det fortalt. Så selvom du måske kan tænke, at de ikke e gode venner, kan det måske ses som, at de rigtig gerne vil passe på dig og hjælpe dig? Kan der mon være noget rigtigt i det?

Mobning er tegn på, at en gruppe har det dårligt sammen. Og det skal de voksne hjælpe med at ændre. Jeg tænker på, om din lærer måske kender til mobningen? Eller kender han kun til selvskaden? Hvis ikke, kan du mon forestille dig at fortælle din lærer om mobningen også? Eller er der mon en voksen, du endnu ikke har bedt om hjælp? En vens mor eller far? En moster? En anden lærer på skolen? Selvom man synes, man har fortalt det til de voksne mange gange – så skal man måske alligevel prøve igen. Det håber jeg, at du har mod på. Du skriver også, at du har en rigtig god inspektør. Kunne du forestille dig at fortælle ham om mobningen?

Selvmord kan nogle gange føles som den eneste udvej. Men selvmordstanker og selvskade kan også være en måde at søge efter hjælp. Er det mon også sådan for dig? Selvom det nogle gange kan føles lettest at komme væk fra det hele ved at begå selvmord, så er det aldrig den rigtige løsning. Det er i stedet rigtig vigtigt, at du får det godt. Og det første skridt mod at få det bedre, er ved at være åben og fortælle en voksen, du stoler på om dine tanker.

Hvis du stadig ikke føler, at de voksne lytter og tager dine tanker alvorligt, så vil jeg råde dig til at kontakte os igen. Du kan ringe eller chatte til BørneTelefonen på 116 111 . Der kan vi nogle gange bedre komme med præcise forslag til, hvad du kan gøre. Og du kan fortælle os, om vores råd er hjælpsomme, eller om du har brug for nogle andre forslag.

Jeg ved fra rigtig mange børn, at selvom det ser mørkt ud, er der ofte lys bag skyerne. De fleste børn og unge med selvmordstanker finder en vej ud af mørket. Og det der hjælper, er oftest at fortælle om sine tanker og få hjælp. Jeg håber du kan bruge det mod du har, når du igen skal bede om hjælp og fortælle de voksne om dine tanker igen. Det er alt for tungt at bære selv.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

LMS

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat