Brev

Selvskade og idræt

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Måske ved du det allerede, men vi har jo det, der hedder undervisningspligt. Det betyder, at man skal modtage undervisning i en række fag, bl.a. idræt. Derfor kan man ikke bare ”springe” idræt over. Heller ikke, selvom man er blevet vurderet ”uddannelsesparat”. Det kræver en fritagelse, og det er ikke bare noget, man lige får. Derfor er mit forslag, at vi prøver at se, hvad du ellers kan prøve at gøre..  

Du skriver, at du ikke kan lide, at dine klassekammerat skal få tanker omkring, hvorfor du skader dig selv. I den forbindelse er jeg nysgerrig efter at vide, om pigerne allerede har set dine ar? Hvis de har det, så ved de måske allerede, at du har noget, som du arbejder med?

Nogle gange er det bedre at være ærlig end at skjule sandheden – og selvom det måske er ”lettest” at fortsætte, som du gør nu. I hvert fald til at starte med. Senere er jeg sikker på, at du vil finde ro i ærligheden - for det er også "den", der kan ændre tingene til det bedre.

Du kan overveje, om du måske kan tage en snak med din lærer. Enten din idrætslærer eller en anden voksen, som du måske taler bedre med? Hvis du fortæller, hvordan du har det, kan I måske aftale, at du må bade før eller efter de andre piger? Det kan måske løse badeproblemet.

Den voksne, som du vælger at tale med, kan måske få lov til at læse det brev, som du har sendt herind? Det viser nemlig noget af det, der fylder meget hos dig, og jeg tror, at det kan starte en god snak. Jeg ved nemlig fra andre, at man ikke skader sig selv for sjov.

De fleste, der cutter, gør det, fordi de føler, at det er den eneste måde, hvorpå man kan få det bedre. Mon det er en tanke, som du kan genkende? Hvis ja, så synes jeg, at du skal være ærlig over for dig selv. Du skriver, at du ikke vil have, at pigerne finder ud af, hvad der er skyld i sårene – og det behøver de heller ikke at vide. De kan bare få at vide, at du har en anden aftale. En aftale, som de ikke behøver kende mere til. Og så kan de måske få at vide, at du får den hjælp, som du har brug for. 

Men før tingene kan blive anderledes, bliver du nødt til at bede om hjælp. Hjælp fra en, der kan hjælpe dig med det, som du selv mener, der forårsager det. Måske har du også brug for at tale med en professionel. Det kan i hvert fald være en stor hjælp for mange. 

Hvis du ikke kender landsforeningen mod selvskade, så synes jeg, at du skal besøge deres hjemmeside på www.selvskade.dk. Her kan du bl.a. tale anonymt med en rådgiver og måske også læse, hvordan andre er kommet videre og kommet over selvskadende adfærd.. 

Jeg håber så inderligt, at du får den hjælp, som du har brug for, så du kan komme godt videre med dit liv.  

De varmeste hilsner
BørneTelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat