Brev

Selvskade

Svar fra

Børnetelefonen

Du har sendt dit brev til Børn Hjælper Børn. En fra BørneTelefonen har besluttet, at det er bedst, at du får svar af en voksen rådgiver. Vi håber, at du alligevel vil kunne bruge svaret. Dit svar kommer her:

Kære pige på 14 år

Tusind tak for dit brev. Hvor er det godt, at du har skrevet herind. Jeg tænker, at det må være svært at være dig for tiden… Alligevel rækker du ud efter hjælp og det ser jeg som en kæmpe styrke hos dig. 

Du fortæller, at selvskaden er en måde for dig, at komme tilbage til virkeligheden, når du får angstanfald. Det synes jeg er en rigtig fin beskrivelse. Det giver god mening.

Der er desværre mange i din alder der laver selvskade. De fleste gør det fordi de har det dårligt og bruger selvskaden til at komme ’væk’ fra deres svære følelser. Lidt ligesom at du bruger selvskaden til at komme tilbage til virkeligheden. 

Der kan være mange forklaringer på hvorfor man laver selvskade. Der er fx nogen der gør det fordi det giver dem ro, og afslappelse. Når de skader sig selv udskilles nemlig et smertedæmpende stof fra hjernen, der skaber lindring og en slags velbehag. Det er også det stof der gør at nogle bliver afhængige af at lave selvskade. Også selvom følelsen af lindring og velbehag er kort. Giver det mening? 

Måske synes du også at selvskaden giver en rar følelse bagefter, når kroppen reagerer? Det kan måske også ses som en reaktion på dine angstanfald. I hvert fald er selvskaden kun noget der hjælper i meget kort tid på de problemer man har og derfor er det heller ikke den bedste løsning. Derfor er det også rigtig vigtigt, at du får hjælp.

Her på BørneTelefonen har vi en side om selvskade. På den side er der råd og øvelser, der kan hjælpe en, når trangen til selvskade kommer.

Når man har det svært, er det vigtigt at dele de svære tanker med nogen. På den måde behøver man ikke at være lige så alene om det. Ofte kan vi mennesker godt tænke, at vi skal kunne løse vores problemer selv. Derfor kan man også komme til at overbevise sig selv om, at ingen må vide, at man har svært.

Men selvskade er for hård at kæmpe med selv. Derfor kræver det at man får hjælp fra andre, og gerne en voksen. Har du mon en voksen nær dig, som du også vil kunne dele tankerne med?

Jeg kommer også til at tænke på, om du mon taler med nogen om din angst?

Det kan være en god ide, at have nogle redskaber til at hjælpe én, når angsten rammer. Vi har på BørneTelefonen en side om angst og utryghed.

Der er også en vejrtrækningsøvelse, der kan hjælpe én med at få ro på. På siden kan du også læse andres børns breve, der har nogle af de samme følelser som dig.

Mange børn, der har været modige at skrive eller ringe til BørneTelefonen om angst, får det bedre. De fortæller, at man kan træne og øve sig med at håndtere angsten. Måske du også kunne få nogle andre redskaber til at håndtere angsten, så det ikke er selvskaden der tager over.

Angsten og selvskaden forsvinder ikke af sig selv, hvis man holder det hemmeligt. Det hjælper at tale om den, og man kan få hjælp til at få det til at forsvinde.

Hvordan ville det mon være for dig at prøve at tale med dine forældre om dine tanker og følelser? Du kan fx vælge at læse dit brev op og måske mit svar. Jeg synes, du beskriver det rigtig fint i dit brev. Det kan hjælpe dem til at forstå, at du har brug for dem og snakke med dem.

Du kan også vælge at tale med en god lærer, en ven/venindes forælder eller en helt tredje? Det er ikke så vigtigt hvem du taler med. Vælg en som du føler dig tryg ved. På den måde, kan det måske være nemmere at få det sagt. 

Det er ikke alle børn, som har en voksen nær dem, som de kan tale trygt med. Derfor findes også andre muligheder for at få hjælp.

Jeg er lidt i tvivl om du kender Foreningen spiseforstyrelser og selvskade? De giver også rådgivning, ligesom her på BørneTelefonen, og så kan man deltage i et længere samtaleforløb og snakke med andre, som har været igennem selvskade, men som har fået det meget bedre. Det håber jeg virkelig, at du vil overveje.

Det kan godt være, at du har brug for hjælp til at håndtere din angst. Et af de steder, man kan få hjælp er hos lægen. Man har ret til at få hjælp i Danmark. Ligesom hvis man har brækket sin arm og har brug for lægehjælp, har man ret til at komme til lægen, hvis man har det dårligt. Også selvom det ikke fysisk, men “psykisk” – det vil sige noget man oplever eller noget som er “inde i hovedet”. Men måske har du allerede været ved lægen med din angst? 

Du kan også kontakte Headspace. Headspace er en organisation, der er lavet for at give unge, der har det svært, nogen at tale med. Headspace har afdelinger rundt omkring i landet, hvor de hjælper unge i alderen 12-25. Det er gratis, og du behøver ikke at fortælle nogen om det.

Jeg håber at du kunne bruge mit svar. Måske var der et eller andet du kunne bruge? Det var rigtig godt at du skrev dit brev og du skal vide, at du altid er velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116111, hvis du har brug for det. Du kan også sms’e eller chatte, hvis det føles mere trygt. Det hjælper for mange.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Henvisninger Selvskade

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat