Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Selvskade

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12.

Mange tak for dit brev, hvor jeg forstår, at du har det svært i øjeblikket. Det er godt, at du har skrevet, når du ikke føler dig set og hørt af dine omgivelser. Jeg håber, jeg kan hjælpe dig lidt videre.

Når man får lyst til at skade sig selv (skære eller rive hår ud - kunne også være andre ting) - så kan det være en måde at klare ting i sit liv, der gør mere ondt.

Du fortæller ikke, hvorfor du skader dig selv, og hvad der gør ondt i dig. For nogle kan det være, at man ikke føler, at man er god nok som man er. Tanker som at livet ikke er værd at leve, at man er ensom, har kærestesorger eller noget helt andet. 
Andre ved ikke hvad grunden er til, at de skader sig selv, men kan ved at tale med en voksen, finde frem til det der skaber skæretrangen. For nogle forsvinder skæretrangen af sig selv, hvis det der skaber trangen bliver bearbejdet (nu ved jeg ikke, hvad det er  - men hvis du f.eks ikke føler at du er god nok, så vil sitautionen være en anden, når du kommer til at føle dig godt tilpas med dig selv igen).

Når man har det, som du har det, og skader sig selv ved at skære sig selv flere steder og går med åbne sår, så tænker jeg, at det er en styrke, at du har fundet styrke til at kalde på hjælp i dit brev til BørneBrevkassen.

Du skriver i dit brev, at du har forsøgt at tale med dine forældre og nogle veninder om din selvskade, men at du ikke føler at de vil lytte til dig. Det må gøre ondt indeni, hvis du føler at du ikke bliver taget alvorligt? Måske ved dine forældre og dine veninder, ikke, hvad de skal gøre og kommer derfor til ikke at gøre noget..? 

Jeg tænker, at du måske har en lærer på skolen, som du har et godt forhold til - og som du måske kunne betro dig til - og fortælle hvor svært du har det? Det kunne også være, at der er en fra din familie, som du kunne tale med - måske har du nogen store søskende eller en mormor, en moster/faster, en kusine eller en anden voksen..?
 
Du kan også opsøge sundhedsplejersken på din skole, og fortælle hvordan du har det. Hun kan også hjælpe dig videre til læge eller en anden person der kan hjælpe dig i din situation.

For nogle hjælper det også at lave noget andet end at skære sig, når skæretrangen melder sig. For dit vedkommende tænker jeg dog, at det lyder til, at du har brug for at finde frem til, hvad det er der gør ondt i dig inden du begynder, at finde andre løsninger.

Du kan evt. kontakte Landsforeningen mod selvskade - der kan du få anonym rådgivning - se mere på deres hjemmeside www.lmsnyt.dk Du er også altid velkommen til at kontakte BørneTelefonen på tel. 116 111, eller skrive ind til UngeChatten, hvis du har brug for at tale med en voksen.

Kærlig hilsen
BørneBrevkassen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat