Du har sendt dit brev til Børn Hjælper Børn. En fra BørneTelefonen har besluttet, at det er bedst, at du får svar af en voksen rådgiver. Vi håber, at du alligevel vil kunne bruge svaret. Dit svar kommer her:
Kære 16-årige
Når jeg læser dit brev, får jeg et billede af, at det er rigtig svært at være dig lige nu. Jeg synes, det lyder som om, at du har svært, og at du har haft det svært længe. For man begynder først at have tanker om at tage sit liv, når det hele ser så sort ud, at man slet ikke kan overskue det længere.
Her hos BørneTelefonen forstår vi godt, at selvmord kan føles som løsningen på ens problemer. Men selvmord er aldrig løsningen.
Når man har haft det skidt længe, kan man måske ikke længere se vejen ud af alt det svære. Så virker det mere rigtigt bare at få fred. Måske kan du genkende det. At det hele kan føles så svært, at man hellere bare vil have fred. At selvmord nogle gange, kan føles som den eneste løsning.
Her på BørneTelefonen taler vi børn og unge, der har forsøgt selvmord, som fortæller, at de heldigvis er blevet fundet eller reddet, fordi de i virkeligheden ikke ønskede at miste livet. De fortæller, at de i stedet havde brug for hjælp til at finde vejen ud af det svære.
Når du rækker ud efter hjælp, viser du mig, at du stadig har et håb i dig. Et håb om at få det bedre. Ved at skrive dit brev, kæmper du en kamp for at gøre det håb større. Og det synes jeg ærlig talt er så sejt gjort af dig. Det har sikkert krævet en god portion mod.
Du fortæller om flere forskellige personer, der har såret dig i dit liv. Og jeg kan godt sætte mig ind i, at du kommer til at tænke på, om du er det eneste menneske med tanker og følelser. For du har måske oplevet, at folk har behandlet dig på en måde, som du aldrig selv ville behandle andre. Når man igen og igen er blevet svigtet og såret af andre, kan jeg godt forstå, at det sætter sig i én.
Oven i det fortæller du, at du har haft angst længe, og at du også har fået stres og depression. Det lyder som en kæmpe byrde at skulle bære. Og måske føles det som om, at den byrde er alt for tung – måske får du en følelse af, at du er ved at knække under den.
Det er ikke meningen, at du skal have det så svært, som du har det for tiden. Det er ikke meningen, at livet skal være så tung og så hårdt. Jeg synes, at det lyder som om, at du har brug for noget hjælp. For de problemer du er i lige nu, kan være rigtig svære at komme ud af alene.
Det kan være svært at række ud efter hjælp. Nogle tænker, at de skal klare problemerne selv. Men vi mennesker har altid brug for andre. Og særligt når vi går i gennem nogle svære perioder. Sådan er det også for dig Og du er stærk, hvis du tør bede om deres hjælp! Du har faktisk allerede vist, at du er stærk ved at række ud efter hjælp her på BørneTelefonen.
Du fortæller også, at du har tanker om selvskade. Folk begynder ofte at lave selvskade, når de har det skidt. Måske har man ikke haft nogen at tale med sine svære følelser om, og derfor har selvskade virket som den eneste måde at få afløb for følelserne på.
Måske begynder man at selvskade, fordi det “giver” én noget. Det kan være, at man tænker, at det giver et frirum fra de svære følelser. Man vil måske lidt “ud af hovedet” og “ned i kroppen”. Man vil flygte fra det svære. Kan du genkende det? Men det er ikke noget, der hjælper én på sigt.
Nogle bliver afhængige af selvskade, fordi det bliver den eneste måde, man kan holde de svære følelser ud. Så kan man pludselig lavet selvskade længe, fordi man har haft det svært længe.
Når man har det svært, er det vigtigt at dele de svære tanker med nogen. På den måde behøver man ikke at være lige så alene om det.
Derfor tænker jeg, at det kunne være rigtig godt, hvis du kunne finde nogle at tale med dine svære følelser og tanker om. Måske din lærer eller dine forældre. Det kan også være en anden voksen, som du føler dig tryg ved. Det er faktisk ikke så vigtigt, hvem det er, så længe det er en, du er tryg ved.
Hvis du ikke lige ved, hvem du skal række ud til, vil jeg gerne give dig nogle forslag til nogle, der kan hjælpe dig:
- Du kan ringe, chatte eller skrive til Psykiatrifondens rådgivning. Det er lidt ligesom BørneTelefonen, hvor man kan ringe ind og tale med nogen. Det er godt sted at kontakte, hvis man har det skidt, at man har selvmordstanker eller hvis man har angst. Rådgivningen i Psykiatrifondens telefonnummer er 39 25 25 25.
- Du kan også kontakte Headspace. Headspace er en organisation, der er lavet for at give unge, der har det svært, nogen at tale med.Headspace har afdelinger rundt omkring i landet, hvor de hjælper unge i alderen 12-25. Lidt ligesom BørneTelefonen er der også frivillige rådgivere i Headspace, som gerne vil hjælpe unge, der har det svært. Det er gratis, og du behøver ikke at fortælle nogen om det.
- Du kan også ringe til din kommunes anonyme rådgivning for børn og unge. Du kan google ’anonym rådgivning’ og din kommunes navn for at finde nummeret. Hvis du er tvivl, kan du ringe til BørneTelefonen. Så kan vi finde nummeret sammen.De taler med mange – og de kan også tale med dig om, hvordan du har det. Og hvilke muligheder kommunen har for at hjælpe dig. Du kan måske fortælle dem, at vi har foreslået dig at ringe til dem.
- Hvis du ikke kan tale med dine forældre eller lærere, kan du også tage kontakt til din læge. Læger er vant til at hjælpe folk, der har det dårligt – også psykisk.Din læges telefonnummer står på dit gule sygesikringskort. Ring på det nummer og sig, du har selvmordstanker og selvskade og gerne vil tale med din læge.
Jeg håber, at jeg kan vise dig, at der er flere forskellige muligheder for hjælp. Og faktisk er der flere, end dem jeg har nævnt her. Du kan række ud, hvis du har brug for det. For det er ikke meningen, at du skal have det så skidt. Og du fortjener hjælp. Du fortjener ikke at være alene med alt det svære.
Jeg ønsker alt det bedste for dig, og håber så meget at mit svar kan hjælpe dig lidt. Du er altid velkommen til at kontakte os igen!
Selvom det hele ser sort ud lige nu, håber og tror jeg på, at det hele en dag bliver bedre. Det ved jeg, at det gør for mange.
Kærlig hilsen BørneTelefonen