Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Self harm

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige 14 år

Mange tak for dit brev til BørneBrevkassen. Når jeg læser dit brev, synes jeg det er superflot af dig, at du skriver ind til os, når du kan se din veninde har det svært… Der er ingen tvivl om, at det er guld værd for hende, at hun har en veninde som dig, specielt lige nu, hvor hun har brug for støtte og måske er inde i en svær periode…

Du skriver, at din veninde er bange for, hvad der vil ske, hvis nogen finder ud af det… Det kan jeg godt forstå, hun er… Det er også en svær situation… Men jeg tænker på, hvad det mon er hun tænker vil ske hvis hun taler med nogen om det? Hvordan vil det mon være, hvis hun taler med sine forældre om det? Hvordan vil de mon reagere?

Mange forældre bliver overrasket og bekymret, og nogen reagere med at skælde ud, måske fordi de ikke helt ved hvad de skal gøre...og hvordan de skal hjælpe. Mon det er det, hun er bange for vil ske? 
Jeg kender jo ikke din venindes forældre, og de måder de kan reagere - så måske vil det være en mulighed først at tale med dine forældre om det, og så kan fx din mor hjælpe med at tale med din venindes forældre - vil det være muligt? På den måde er din veninde måske ikke helt så bange for hvad der vil ske…forhåbentligt vil de støtte hende og hjælpe hende alt det de kan.

Det kan også være, at det vil hjælpe jer, at vise dit brev og svaret her til dine forældre, eller måske til venindes forældre - så de har tid og ro til at læse brevene og forstå hvad det handler om for din veninde?   

Mange som hører om, at nogen skærer i sig selv bliver bange for, at personen vil begå selvmord - sådan behøver det ikke at hænge sammen. Derfor tænker jeg, at det vil være godt at læse lidt mere om hvad det kan handle om inde på www.selvskade.dk Der er også mulighed for at få rådgivning. Det håber jeg I har mod på...

Det kan også være, at det ville være en god idé, hvis du kan hjælpe hende med at snakke med en voksen hun er tryg ved… Måske er det  hendes klasselærer, en sundhedsplejerske, en sød moster eller måske en god nabo… Jeg tænker, at hun måske ville synes, at det er rart, at du er der, når I to er så tætte…

Hvis hun ikke selv vil med hen og tale, kunne det også være en mulighed at spørge din veninde, om du må snakke med f.eks. jeres klasselærer om de ting, hun går og slås med… På den måde undgår hun den første konfrontation, og så kan klasselæreren måske tale med hende, og finde ud af få hjælp til hende…? Det kan også være, at I to sammen har mod på at ringe ind til BørneTelefonen - så I hjælpes ad med at tale med en rådgiver. Måske er det dig der ringer og har røret først, og fortæller hvordan det hænger sammen. Måske vil I begge tale, og måske vil din veninde helst bare lytte med, og måske får hun lyst til selv at tale med en rådgiver - det er helt ok med os.

Til sidst vil jeg sige til dig, at det er rigtig stort af dig, at du tager hånd om din veninde… Men du skal huske at passe på dig selv også… Jeg kan jo læse ud af dit brev, at du er rigtig ked af, at hun cutter… Måske skulle du selv snakke med en rar voksen om de ting, du oplever. Det kunne for eksempel være en sød rådgiver på BørneTelefonen. Når man ringer eller sms'er på 116 111, som er BørneTelefonens nummer, så sidder der en rådgiver klar til at lytte og hjælpe dig… Det er gratis at ringe - og du behøver ikke fortælle, hvem du er. BørneTelefonen er åben alle hverdage fra kl. 11-23 og i weekenden fra kl. 11-19.

De bedste ønsker BørneBrevkassen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat