Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Savner min far

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 11 år.

Hvor har du været igennem meget sorg de sidste 5 år. Din far døde, da du var 6 år, og lige siden har du bare savnet ham. Jeg kan godt forstå, at han stadig fylder meget i dit liv. Hvis han kunne se dig, er jeg sikker på, at han ville være både glad og stolt over at have en datter, der elsker ham så meget.

Det var en rigtig god idé, at du deltog i en sorggruppe. Men desværre oplevede du ikke, at den gav dig det fællesskab, som mange børn ellers oplever. Det lyder som om, at der ikke rigtig har været tryghed nok i gruppen til at komme ud med de svære følelser. Og så kan de svære følelser blive til fjolleri i stedet for. Øv, øv!

Til gengæld, har du selv gjort en masse sorgarbejde. Du skriver breve, du laver tegninger, og du snakker med din far. Det er rigtig godt, og det kan du roligt blive ved med.

Men jeg tænker, at det ikke er nok for dig. Du har opdaget, at fysisk smerte fra en saks eller fra andres negle er noget, der på en måde gør dig godt. Det lyder som om, at du selv undrer dig over det, og det kan jeg godt forstå. Men forklaringen er, at når den indre smerte bliver for stor, kan det føles godt at mærke en ydre smerte. Det kan lette lidt på presset fra smerten indeni. Det er nok det, du oplever.

Jeg synes, at du skal fortælle din mor, er du ikke har det godt. Det lyder som om, at hun gerne vil have, at du deler det med hende, så hun kan hjælpe dig. Hun skal have at vide, at du græder hver aften, at du har lyst til at skade dig selv, og at du er træt af livet, sådan som du har det lige nu. Mange børn er bange for, at de gør deres forælder kede af det, hvis de nævner deres egen sorg. Det er okay, hvis I begge bliver lidt kede af det, når I taler om din far. Det er naturligt, og det kan være sundt. Jeg tror kun, at din mor vil blive glad for, at du deler det med hende. Så skynd dig at fortælle din mor det, eller vis hende dit brev, så du ikke går alene mere med dine følelser og tanker.

Måske kan du og din mor også dele nogle af de minder, I har om din far? Hun ved jo lige netop, hvordan din far var, og savner ham sikkert også. Man kan også huske på nogle af de gode og sjove ting, så man også mærker, at det er okay at grine.

Hvis du synes, det er for svært at sige til din mor, har du måske en sød lærer, du kan betro dig til. I hvert fald synes jeg, at du har brug for, at en voksen hjælper dig, så du kan blive glad igen.

Det er også vigtigt, at man indimellem laver nogle ting, som gør en glad og i godt humør. Du er jo stadig kun en 11-årig pige, selvom du har oplevet en masse svært allerede. Og når man er en 11-årig pige, har man også brug for tidspunkter, hvor man holder "pause" fra sorgen og bare er sammen med veninderne, eller noget andet der er rart. Måske kan du tænke på, hvad der gør dig glad og i godt humør? Det er ikke det samme som, at du glemmer din far. Han vil altid være i dit hjerte og følge med dig resten af livet. Både gennem det gode og det svære.

Du kan læse lidt mere på vores hjemmeside om sorg. Måske kan det hjælpe lidt? https://www.bornetelefonen.dk/tema/sorg

Mange gode tanker fra BørneTelefonen

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat