Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min søster…

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Hvor er din søster heldig! Hun har nemlig en søster, der virkelig har lyst til at passe på hende. Så selvom du måske føler, at du har gjort noget forkert, fordi du har læst hendes SMS’er, så viser det jo også, at du virkelig bekymrer dig meget for hende. Husk det.

At læse andres SMS’er er ikke noget, man må gøre. Men nu har du gjort det, og derfor har du brug for at ”handle på det, du ved”.

Der er flere muligheder, hvis du gerne vil hjælpe hende. Den ene er, at du fortæller hende sandheden, også selvom hun sikkert starter med at blive meget sur. Du siger simpelthen, at der er sket noget, du er meget flov over. Sig, at du er kommet til at læse hendes beskeder, men at det faktisk ikke er det, du er mest ked af. Sig, at det, du allermest ked af, er, at du læste, at hun skader sig selv. Og at hun er et af de mennesker, der betyder allermest for dig - og netop derfor siger du noget til hende.

Måske har hun brug for at starte med at være sur, men jeg tror, at hun efter noget tid, vil være meget glad for, at du ikke bare lod som om, at du ikke vidste noget. Måske kan du endda hjælpe hende med at få det sagt til jeres forældre, så hun kan få den hjælp, hun fortjener. Det er nemlig forbundet med stor fare at skade sig selv. Det kan man simpelthen ikke holde til i længden - og derfor skal man have hjælp til det, man går og har det svært med og som ligger bag selvskaden.

Hvis du synes, det er svært at sige direkte til hende, kunne du starte med at vise din søster dit brev hertil og mit svar. Så vil hun kunne læse, hvor meget du holder af hende. 

En anden mulighed er, at du selv fortæller det til dine forældre. Så er det nemlig deres ansvar at sørge for, at hun får det bedre. På den måde skal du heller ikke gå alene med din viden, og det tror jeg vil være rigtig rart for dig. Du giver med andre ord "ansvaret" videre. Det kan også være, at du har nogle andre voksne, som du taler godt med. Det kunne fx være en lærer, som du kan fortælle det til. Det vigtigste er, at du ikke gå alene med det, for det ansvar skal du ikke gå med selve. Du har altså også brug for hjælp til at hjælpe din søster. 

Jeg håber, du kan bruge mit svar? Du er også meget velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 111611, hvis du har brug for at snakke. 

De bedste hilsner
BørneTelefonen 

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat