Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg selvskader, men hvorfor?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år, 

Det lyder som, at selvskaden og dét at søge opmærksomheden omkring det er blevet en del af din hverdag. Lidt ligesom at man står op om morgenen, man går i skole eller på arbejde, man spiser osv. Sådan nogle vaner kan være rigtig svært at bryde. Men det kan godt lade sig gøre. Det kræver ændringer at skabe forandringer. 

Når du fortæller andre, at du skader dig selv, får du en reaktion fra andre. De viser dig måske noget omsorg og bekymrer sig om dig, når du fortæller det til dem. Jeg tror også at nogen bliver bange for, hvad der sker med dig. De ved ikke hvad de skal gøre. Inderst inde håber du måske, at én af dem du fortæller det til, kan få dig til at stoppe det.
Måske du faktisk skal vende det til en styrke, at du rent faktisk fortæller det til nogen, når du gør det. Men måske er hjælpen ikke at finde hos de fire, som måske ikke ved, hvad de skal gøre.

Jeg tænker, at det ville være rigtig godt for dig at tale med en voksen om det. Det kan være en fra familien, en lærer eller en anden voksen. Det kan også være en læge eller en psykolog. Det kan være rigtig svært at stoppe det selv, da det jo er blevet en vane. En afhængighed. Lidt ligesom mennesker der ryger eller drikker for meget.

Psykologen vil kunne hjælpe dig ud af den vane/afhængighed. Hjælpe dig med at skabe nye tanker og vaner.
Hvis du ikke føler dig klar til at snakke med nogen tæt på dig, voksne. Så tag og kig på rådgivningen hos  www.selvskade.dk Du skal mere end kigge, du skal have rådgivning og støtte her. Ring, chat, sms, mail eller mød op og få rådgivning og få støtte til at ændre vanen. 

Jeg kunne godt tænke mig, at du prøver noget. Hver dag når du vågner, skal du som det første, du gør gå hen til et spejl. Kig dig selv i spejlet og sig til dig selv: “Jeg er dejlig, og jeg er noget værd”. Måske du tænker, at det lyder helt hen i vejret. Men når man har gjort det nogle gange, så kan det faktisk hjælpe.
Hvis man hver dag fortæller sig selv, at man er grim og ikke dur til noget, så tror hjernen til sidst på det. Derfor skal vi fortælle den noget godt og positivt. Sandheden. Du er dejlig, og du er noget værd. 

Tak for de søde ord. Håber, at dit svar også kan bruges til noget.

De bedste hilsner og tanker fra
BørneTelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat