Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg cuttede i mig selv…

Hej…

Jeg er en dreng på 15 år og ja… jeg cuttede i mig selv.

For et par dage siden, sad jeg og så igenem nogle bileder på min computer, plutselig kunne jeg ikke finde dem igen, jeg flippede helt ud, det er jo ALLE de bileder vi havde, helt fra mine forældres første date til dag min hund begynte at gø.

Jeg gik ned ig fortalte det til min mor, hun flippede også ud (naturligvis) og hun viste ikke om vi havde et backup,

jeg blev så ked af så jeg sprang op på toiletet og græd. Jeg var ret og slet pisse sur på mig selv, så jeg gik ind på mit værelse, fandt en hvid hoppy kniv og ga’ mig selv 2 snit på håndledet.

Min mor opdaget det efter en dag, hun sagde at hun fandt en blodig klud i vasken. Vi snakkede om det i timevis…

Nu skal jeg åbenbart til qsykolog, det forstår mig ikke, hvad er der galt med at straffe sig selv når man laver kæmpe store idiotiske fejl?

Hvad mener i?

Dreng, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 15 år

Mange tak for dit brev. Jeg er glad for, at du har lyst til at høre, hvad vi mener.

Hvor var det bare uheldigt, at billederne forsvandt, mens du sad og så dem igennem. Det var jo ikke din mening, at det skulle ske. Jeg tænker selv, at en undskyldning og et forsøg på at gøre det godt igen (f.eks. at undersøge, om der faktisk er en backup, eller at få hjælp af en ekspert, der kan genskabe tabte data) ville være meget bedre for alle. Der kom jo ikke noget godt ud af, at du cuttede i dig selv…?

Måske virkede det som det rigtige at gøre i øjeblikket, fordi du var så ked af det og rigtig sur på dig selv. Jeg ved, at andre drenge og piger også har prøvet at cutte for at få luft for nogle følelser, som de ikke har været i stand til at handle anderledes på i situationen. At cutte er dog aldrig en løsning, der hjælper på selve problemet, og for nogle kan det gå hen og blive en dårlig vane, hvor man får trang til at gøre skade på sig selv, hver gang tingene er svære. Her på BørneTelefonen tror vi på, at der er andre og bedre måder at komme igennem svære ting på.

Jeg ved, at nogle synes, at det virker godt at få noget luft og få det hele lidt på afstand – måske ved at løbe en tur. Du kan også ringe til nogen – måske en god ven eller os på BørneTelefonen. Det kan også være, at det hjælper at sætte sig og skrive sine tanker ned - lige som du har gjort i dit brev her.

Tit kan det også hjælpe at sige tingene højt. Hvad var der mon sket, hvis du havde fortalt din mor, at du blev helt vildt ked af, at hun flippede ud, og at du blev rigtig sur på dig selv over det, der var sket…? Jeg kender jo ikke din mor, men måske havde hun så et øjeblik kunnet se bort fra sin egen frustration over situationen. Jeg mener: Du havde jo ikke gjort det med vilje, og der var heldigvis ikke nogen, der var døde eller kommet til skade… Måske havde det været lettere at holde situationen ud, hvis I havde fået snakket om, at du var ked af det, og du og din mor sammen havde tænkt over mulige løsninger?

Du fortæller, at du nu skal snakke med en psykolog, og at du ikke forstår hvorfor. Jeg tænker, at dine forældre nok er blevet forskrækkede over, at du cuttede i dig selv. Nu vil de være sikre på, om du er ok, og at du ikke gør det igen. Det lyder som om, at de gerne vil dig det bedste, og at de derfor tager cuttingen alvorligt.

Jeg kan fortælle med, at der er mange unge, som taler med en psykolog og faktisk ender med at blive glade for det. At snakke med en psykolog behøver ikke være meget anderledes end at tale med en sød voksen. Du kan måske stille psykologen det samme spørgsmål, som du stiller os, eller vise psykologen dit brev, som jeg synes du har formuleret rigtig godt! Så er det måske lettere at komme ind til kernen af det, der er vigtigt for dig at få fortalt, for at psykologen bedre forstår dig.

Jeg håber, at du vil ringe til os, hvis du ikke føler, at mit svar rammer plet. Andre unge synes i hvert fald, at det kan være rart at høre flere personers svar på det spørgsmål, man stiller. Vi vil rigtig gerne prøve at forstå det hele fra din side.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat