Brev

cutting…

Hej børnetelefonen…
Jeg er en pige der skære i mig selv fordi lillebror altid skælder mig ud. Første gang jeg cuttede var fordi at min lille bror sagde at jeg var fed… og siden det blev jeg bare ved fordi at jeg følte at det ikke gjorde så ondt når jeg gjorde det.
Jeg håber at i kan hjælpe

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Hvor er det godt at du skriver, så du ikke skal gå med det selv. Jeg vil forsøge at hjælpe dig så godt, jeg kan.

Du beskriver, at du cuttede første gang efter at din lillebror kaldte dig fed. Jeg forstår, at det ikke var spor rart for dig! Du fortæller også, at du senere fortsatte, fordi det hjalp til, at du ikke har ligeså ondt, når du cutter. Er det mon rigtigt forstået?

Det er i hvert fald også tanker jeg hører fra mange andre, her på BørneTelefonen. Mange cutter fordi de går og tumler med noget, som de ikke synes er rart. Måske de ikke har det godt psykisk, eller har andre problemer i familien. Men når de cutter, virker det som om, at det indeni ikke gør ligeså ondt. Nemlig fordi det i stedet gør ondt udenpå.

Problemet er bare, at mange får det endnu værre efter, at de har cuttet. Måske du også kan genkende det? Derudover er det rigtig vanedannende at cutte, og det kan være rigtig svært at stoppe igen.

Jeg fornemmer på dit brev, at du faktisk gerne ville lade være med at cutte, siden du også har skrevet til BørneTelefonen.

Det kan være godt at have “en plan” til når man får lyst til at cutte. Sådan at man kan forsøge at gøre noget andet i stedet. Måske du kan overveje det? Det kan være at gå en tur, dyrke sport, se en film, høre musik eller bare hvad, du synes er rart og som kan få tankerne væk.

Det er også et kæmpestort skridt, du allerede har taget ved at skrive til BørneTelefonen og fortælle det til nogen. Det fortæller mig, at du er både stærk og modig.

Har du mon allerede fortalt til andre, at du cutter? Hvis ikke, så tænker jeg at det er en rigtig god idé at fortælle det til en voksen, du stoler på! Det kan være dine forældre, en anden i familien, en lærer eller måske en venindes forældre?

Måske du kan overveje at vise brevet her og mit svar? Her har du nemlig været god til at forklare, hvordan du har det. Andre der har stået i lignende situationer, har fundet det hjælpsomt. For det kan nogle gange være lettere at vise brevet end fortælle det, man synes er svært.

Du fortæller at du cutter, især fordi din lillebror skælder dig meget ud. Jeg tænker også, at det er en rigtig ubehagelig situation for dig. Mon dine forældre ser det eller ved det?

Ellers så tænker jeg, at det er rigtig vigtigt, de får det af vide. Det er nemlig dine forældre, der har ansvaret for, at du og din lillebror kan trives sammen derhjemme. Og at du har det godt!

Det er selvfølgelig naturligt, at man som søskende til tider skændes. Men det skal ikke være så meget og så voldsomt, at du ikke kan se anden udvej end at cutte. Det skal din familie altså hjælpe dig og din bror med.

Jeg vil også råde dig til at tage et kig på Landsforeningen mod Spiseforstyrrelse og Selvskade. Måske med din familie? Her har de også forskellige tilbud om hjælp.

Jeg håber, at du og din familie sammen kan finde frem til nogle løsninger, så du kan få det bedre med din lillebror derhjemme.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

LMS

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat