Brev

Cutter!

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du

Tak for dit brev. Hvor er du bare en god og omsorgsfuld veninde. Din veninde er heldig at have dig - og det virker også som om, hun sætter stor pris på jeres venskab, når hun betror sig til dig og beder dig om råd.

Jeg kan godt forstå, det er svært for dig at vide, hvordan du skal hjælpe din veninde. Du hjælper hende allerede rigtig meget ved at være der for hende og være en stabil og trofast person, hun kan betro sig til. Men jeg tror ikke, du alene kan hjælpe din veninde med at holde op med at skade sig selv. Din hjælp kan måske være den vigtige og afgørende faktor, der får hende til at tage næste skridt hen imod den hjælp, hun har brug for. Så bliv ved at støtte hende, som du gør.

Min erfaring siger, at når man har det så svært, at man kommer til at skære i sig selv, så har man brug for professionel hjælp for at holde op med det. Man har brug for at snakke med en voksen, der kender til at have det så svært, at kniven bliver eneste udvej - en psykolog, en læge eller en anden fagperson, som ved hvordan man konkret kan hjælpe. Du kan hjælpe din veninde med at finde frem til sådan en person, og du kan også støtte hende ved at tage med hende, når hun skal snakke med personen første gang.

Der er flere måder at komme i kontakt med f.eks. en psykolog. Det kan være igennem din venindes læge, og det kan også være igennem sundhedsplejersken på jeres skole. Måske kunne du hjælpe din veninde med at ringe til enten lægen eller sundhedsplejersken til at starte med?

Jeg vil også fortælle dig om Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade. De er rigtig gode til at rådgive personer, der skader sig selv - de kan nemlig snakke om det på en måde, hvor man føler sig forstået, og det er noget af det vigtigste for at tage imod hjælp (og også noget af det, der kan være rigtig svært for pårørende). Måske har du lyst til at læse lidt om, hvordan det er at være veninde til en, der skader sig selv - det kan du gøre her >> Inde på samme side kan du i menuen finde frem til den hjælp og rådgivning, LMS tilbyder.

Noget af det, der er vigtigt som veninde er, at du også får talt med nogen om det. Det kan være hårdt at bære på sådan en stor hemmelighed, og nogle hemmeligheder er man nødt til at dele med en voksen - både for at der kan komme hjælp til den veninde, der har brug for det, men også for at man selv får lettet sine tanker. Kan du komme i tanke om en god voksen, du kender, som du vil kunne dele din bekymring med? Ellers er der også BørneTelefonen, hvor rådgiverne er rigtig gode til at lytte og stille spørgsmål - og de vil kunne hjælpe både dig og din veninde. Du kan ringe eller sende SMS til 116 111, eller du kan logge på Chatten og skrive med en rådgiver. I kan evt. gøre det sammen, så du ringer op for din veninde, hvis det kan være med til at give hende det mod, der skal til.

Jeg ønsker jer begge rigtig meget godt - hvor var det bare godt, du skrev ind, og jeg håber, I sammen kan finde frem til den bedste hjælp til din veninde.

Kærlig hilsen BørneBrevkassen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

LMS

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat