Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Alt

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 18 år

Tusind tak for dit brev. Jeg er glad for at du har fundet styrke til at skrive herind og du deler problemerne med os. Du skriver at du har det rigtig dårligt, og der ikke skal så meget til for at du bliver ked af det eller begynder at græde. Jeg ved, der er mange unge, som kan genkende de følelser du beskriver her, og det er en meget stressede tilstand, og de ved ikke hvorfor det er sådan...mon du kan genkende det? 

Ofte handler stress om, at der sker noget i livet som man ikke synes man har kontrol over eller forstår, og ofte sker der måske flere ting på en gang. En af de livsbegivenheder man ikke har kontrol over er puberteten, hormonerne raser i kroppen og der sker virkelig meget på det følelsesmæssige plan, som man ikke kan kontrollere -  Ligesom når tårerne triller ned ad kinderne uden grund, det giver stress hos en hel del unge, som desværre tror de er alene om at have det sådan. Der er mange der har det på den måde. 

Du skriver også at du tænker meget på din vægt og at du dagligt tjekker vægten, du skriver også at du desværre skær i dig selv. Disse ting ser jeg som et råb om hjælp, et symptom på at noget andet i dit liv ikke er som det skal være. Er der mon sket noget i din fortid eller lige nu, stadig fylder meget i dit følelsesliv?

Jeg tænker, der også kan være andre faktorer, der spiller ind såsom teenagetiden med de store hormonelle udsving, at opleve svigt, at blive løjet for, at blive afvist, at føle sig udnyttet, at være perfektionist, at være særlig sensitiv. Jeg vil lige give en lille beskrivelse af at være særlig sensitiv, måske kan du genkende nogle af trækkene.

Hvis du er særlig sensitiv, er du god til at fornemme, hvordan andre mennesker er, og hvordan de har det. Du er måske meget kreativ og har en farverig og dramatisk måde at udtrykke dig på. Og så er du oftere end dine ikke-sensitive veninder meget ked af det eller superglad. Du får lettere nok af indtryk og oplevelser, fordi du er særlig sensitiv. Derfor har du ofte et stort behov for at trække dig tilbage, for at få energi igen. Sensitive mennesker har tit en god selvindsigt. Det er en fordel, når det gælder om at håndtere stress og at arbejde med personlig udvikling. Det er hårdt arbejde at være særlig sensitiv, men der er også mange fordele ved at være særlig sensitiv... Hvad tænker du om det?
Nogle teenagere har meget store og voldsomme følelsesudsving som had/kærlighed og glæde/gråd, følelser som kan tændes på sekundet og uden at personen altid selv ved hvorfor. Nogle bliver ekstremt selvkritiske. Alle de store forandringer betyder måske, at man føler sig forvirret og mere usikker på sig selv. Man tænker måske tanker som; er det jeg oplever normalt? Oplever de andre det på samme måde? Hvem er jeg egentlig?  Det er netop disse bekymringer om, man er normal, der kan være årsag til, at det er flovt at snakke om, hvordan man har det. Nogle slipper lettere igennem teenagere perioden og har det ikke helt så svært. Puberteten kan vare til man er 18-19 år.

Du er 18 år og selvom du nu er på vej ud af teenagetiden, så kan de forgående teenageår godt have været meget voldsomme for dig og givet dig mange ar på sjælen.

I forbindelse med at du skær i dig selv, har du da prøvet at opsøge rådgivningen: www.selvskade.dk  Der er flere tilbud, blandt andet tilbyder de støttegrupper for piger, der skader sig selv eller piger som måske er stoppet med at skade sig selv, men som stadig går med tankerne. Jeg tænker, at det måske kunne være godt for dig at finde nogle at tale med fra det forum. Det kan være en voksen derindefra, men det kunne også være en selvhjælpsgruppe. Kunne det være noget du har lyst til at opsøge?

Mange reagerer sådan, når man har det virkelig dårligt, så involverer man ikke andre personer, for det er så svært at gøre andre begribeligt, hvor svært man har det, så man vælger at holde det for sig selv. Jeg har en fornemmelse af, at du måske går med alle disse tanker alene og det må være virkelig hårdt for dig. Er der mon nogen i din omgangskreds eller familie, du kan tale med, når du har det svært?  Jeg tænker, det ville være godt, hvis du kunne tale med en voksen om dit liv, dine tanker og følelser. Det kunne være en tante eller en sød voksen på skolen? - eller hvad med din mor?

Jeg håber, du kan bruge mine tanker til noget, og jeg håber at du har mod på at tale med en voksen om, hvordan du har det. Vi er i hvert fald klar på 116 111, når og hvis du har brug for at tale med os. Du er meget velkommen til at kontakte os igen. Enten her i brevkassen eller du kan ringe, sms´e eller chatte med BørneTelefonen - så kan vi tale sammen mere direkte og stille hinanden flere spørgsmål. 

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat