Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Veninde begik selvmord

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige,

Det er forfærdelig trist, når en man holder af dør, lige meget årsagen. Du har mistet en veninde, en på din egen alder som havde hele livet foran sig. Hun hængte sig og jeg tænker, at det kan være svært at forstå, hvorfor hun gjorde det? Måske er det noget, som I har talt om sammen med lærerne - ellers kan det være rart at gøre det. Det er ikke sikkert, at man finder ud af hvorfor, men det kan hjælpe at tale om det.

De fleste mennesker har perioder, hvor livet eller situationer opleves så svære, at de ikke kan overskue det selv. Det kan fører til tanker om selvmord, og ofte handler det om, at noget er blevet uoverskuelig eller gør så ondt ondt, at man ser selvmord som den eneste løsning. Derfor er det godt at dele sine følelser og tanker - også de svære med andre.  

Der er ikke noget at sige til, hvis du er rystet og har det rigtig dårligt med det hele. Måske du tænker på om du og dine veninder kunne have gjort noget for, at det ikke var sket? Det kunne I ikke og du skal vide, at det ikke er jeres skyld uanset om I på et tidspunkt har været uvenner eller ej.

Måske du og dine veninder føler det tomt og meningsløst, at hun ikke er her mere? Jeg tænker derfor, at det kan være rart for jer at blive ved med at snakke om hende og hvordan I har det med, at hun er død. Det er også vigtigt at du har en voksen du kan snakke med, f.eks. din mor eller far. Når du er ked af det, kan du enten snakke med nogen om det eller du kan du skrive dine tanker ned i en bog. I samme bog kan du også skrive gode minder om ting, du har oplevet med din veninde og du kan beskrive hvordan hun var. Ved at skrive gode ting ned kan du blive ved med at huske hende for det gode. Det kan hjælpe dig til at komme igennem sorgen og savnet til hende.

Jeg er glad for du skrev herind og håber at du vil kontakte BørneTelefonen igen, hvis du har brug for det.

De kærligste hilsner,

BørneTelefonen 

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat