Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Selvskade og Ensomhed

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du

Tak for dit brev. Du fortæller, om en masse ting, der har spændt ben i dit liv, og at du for tiden har det rigtig svært. Jeg kan også læse, at du har bedt om hjælp mange gange før. Jeg synes derfor, det er meget flot af dig, at du rækker hånden ud og beder om hjælp igen. Jeg håber, du kan se hvilken styrke, du har. Du giver ikke op. Det er en styrke, der vil hjælpe dig videre.

I teenageårene er det naturligt at opleve forvirring, frustration og usikkerhed. Det er i denne periode, at man finder sin egen identitet, og det er for mange unge mennesker en rigtig hård tid. 
Når jeg læser dit brev, tænker jeg, at noget af det, du beskriver, hænger sammen med det at være teenager. Men jeg kan også høre, at du har oplevet nogle ting, der har været med til at gøre livet ekstra svært.

Du skriver, at du har selvmordstanker og er begyndt at skære i dig selv. Jeg tænker, at selvskaden og dine tanker er udtryk for, hvor svært du har det. 
Du beskriver, at det føles godt, når du skærer i dig selv. Jeg tænker, at du skal blive mere nysgerrig på, hvad selvskaden giver dig. Nogle unge mennesker beskriver, at selvskade kan være et forsøg på at håndtere svære følelser eller være en måde at mærke sig selv. Andre beskriver at de oplever en følelse af kontrol. Måske kan du genkende nogle af disse tanker – måske er det helt anderledes for dig?

Men ved at blive klar over, hvad selvskaden giver dig – kan du også blive klar over, hvordan, du kan stoppe. Kender du mon hjemmesiden http://www.selvskade.dk.? Det kunne måske være godt for dig at læse om den hjælp, man kan få. 

Du beskriver, hvordan du tidligere har talt med dine forældre, når du har haft det svært. Måske kunne I sammen kigge på hjemmesiden? Der er nemlig også gode råd til, hvordan de som forældre kan hjælpe dig. 

Jeg kan forstå på dig, at du ikke føler at det har hjulpet at tale med professionelle. Eller at det hvert fald kun har været virksomt i en periode. 

Hvis man er nede i et sort hul, kan alting opleves som værende ligegyldig og smertefuldt. Jeg tænker dog, at du står over for nogle udfordringer som et ungt menneske ikke skal kæmpe mod alene. 
Jeg er usikker på, om du stadig går hos psykologen? Jeg tænker dog, at det er en rigtig god ide at tale med en professionel om dine tanker og følelser. Derfor vil jeg opfordre dig til at kontakte din psykolog igen – eller måske finde en anden. 

Det er tydeligt ud fra både ordlyden og længden af dit brev, at du er dygtig til at skrive. Det får mig til at tænke på, om det måske kunne være hjælpsomt for dig at skrive dine tanker ned. Du kunne lave en tankebog, der kunne fungere som en dagbog, en bog med tegninger, digte eller ord, der beskriver dit sind.

Mange oplever, at det at skrive er en god måde at få nogle af de svære ting ud af hovedet. En tankebog kan også være med til at vise dig, hvordan du udvikler dig og får arbejdet med det, der er vanskeligt i dit liv. Det kan være en stor styrke at blive bevidst om de positive ting, du oplever og kan. Hvad tænker du om den ide?

Jeg håber, du kan bruge mine tanker, og at du har mod på at tale med en voksen om, hvordan du har det. Vi er i hvert fald klar på tlf. 116 111, når og hvis du har brug for at tale med os. Husk at du også kan skrive på SMS eller Børnechatten

De bedste hilsner

Børnetelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat