Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Selvmordstanker

Hej, jeg er en pige på 15 år som har det virkelig svært.

Min mor har kræft og min far han er pisse iskold overfor mig… jeg har to søskende den ene bor langt væk mens den anden er psykisk syg. Jeg går på efterskole og det er virkelig rart at være der. På en måde synes jeg bare at der mangler noget i mit liv. Jeg ved ikke hvad men det føles som om der er et tomt hul. På min gamle skole sagde lærerne til mig at jeg ikke duede til noget og så gav de op på at lære mig noget… Jeg cutter og jeg har flere gange overvejet selvmord. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre af mig selv… føler bare jeg er en belastning.

Hilsen Jk

Pige, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Jk på 15 år

Det er heller ikke nemt at vide, hvad man skal gøre af sig selv, når en kær får kræft. Du er ingen belastning for nogen, men det der er i livet kan føles belastende. Altså ikke dig, men det er tingene i livet, der er belastende. 

Det kan være svært at vide præcist, hvad det tomme hul handler om. Hvis du nu kigger på det tomme hul, måske først i et hurtigt blik.Hvad mon du får øje på? Måske få det hurtige blik øje på de ting, som du ikke syntes var ok. Det kan fylde rigtigt meget og skygge for det, man egentlig gerne vil have i sit liv i stedet. Det kan være lærernes fortællinger til dig? Hvordan villle de være at skrive dem et brev, få tømt hjertet og alle de ting, du bærer på. Du behøver ikke at sende det, men bruge det til at få lettet hjertet og se dig selv, der hvor du er nu. På en efterskole, hvor du har det virkelig rart. Det kan hjælpe på, at du suger alt det virkelig rare ind og mærker endnu, hvor godt du har det på efterskolen. Som en dyb vejrtrækning, der fylder dig med energi og glæde.

Hvis du nu bruger en lup til at få øje på detaljerne i dit liv. Det liv du står i lige nu og nu kigger efter det, du gerne vil have i dit liv, også i fremtiden. Hvad mon der så dukker op? 

Kunne det være, at få talt mere med dine søskende - er det muligt med skype eller facetime? Kunne du også smelte din far lidt, måske sammen med dine søskende? Nogen gange, når en alvorlig sygdom rammer en man holder, kan man komme til at lukke lidt eller meget ned for sine følelser. For at kunne holde til at være i det eller være den, der sørger for de praktiske ting er i orden. Kunne det være sådan, din far og du måske har det? Hvordan ville det være, at snakke med ham om det? Det kan være i telefon, hvis det er nemmere. Det kan være en gå tur med ham, hvor I får talt om det med din mor og de bekymringer, som jeg tror I begge har. Det kan godt være, at han ikke kan sige så meget. For måske føles han kold fordi, han ikke vil være en byrde for jer. Vil det være muligt? Eller er det muligt, at din mor også er med til at få talt om de følelser, der er mellem jer?

Det kan også være en god ven, en i familien eller en lærer på efterskolen. Det er bare så vigtigt, at nogen ved, hvordan du går og har det og de tanker du får. Hvem mon du har mest mod på at snakke med? Man kan sige at deler man en bekymring, bliver den halv så tung at bære. Måske kan man også slippe den ind imellem og få øje på de dejlige ting i livet.

Jeg håber, du kan bruge mine tanker til dig. Jeg ser, du allerede er på vej til at få øje på de ting, du gerne vil have i dit liv. Og mon du så også vil mærke, at hullet mindskes og fyldes med det, du elsker i livet og sammen kan det hjælpe på tankerne om selvmord og cutningen.

Jeg vil også sige til dig, det er muligt at få rådgivning hos Kræftens bekæmpelse. Du kan læse mere her: https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/boern-og-unge/hvis-du-er-barn-eller-ung/hvis-din-foraelder-har-kraeft/

Kærlig hilsen

BørneTelefonen.

 

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat