Brev

Selvmordstanker

Hej. Jeg er en pige med selvmordstanker. Jeg skære også i mig selv. Jeg tør ikke sige det til min familie. Og jeg har en veninde som også har selvmordstanker. Jeg er tæt på at opgive det hele! Hjælp mig!:(
Knus M

Pige, 14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære M pige på 14 år,
tak for dit brev med overskriften "Selvmordstanker". Jeg synes, det er godt, at du har taget dig sammen til at skrive til BørneBrevkassen og bede om hjælp, når du, som du skriver, både har selvmordstanker og skærer i dig selv. Det synes jeg tyder på, at du på trods af modgang er en sej pige, der tager dig selv alvorligt og som ikke bare vil affinde dig med at have det dårligt!

Du skriver, at du ikke tør tale med din familie om disse ting. Det er har du sikkert gjort dig gode overvejelser omkring, og jeg tænker på, hvad det er der gør, at du ikke tør det?

Du er måske bange for, at de vil blive vrede på dig? Skuffede? Eller noget helt andet? Tror du, at dine forældre har en fornemmelse af, at du ikke er glad? Har de mon spurgt til, hvordan du har det lige nu?

Heldigvis har du en veninde - som uheldigvis også har det svært. Men jeg tænker på om I to, måske kunne støtte hinanden i at få hjælp til at forandre jeres liv og triste tanker..? Sommetider er det lettere, hvis man ikke er alene. 

Hvis I går på samme skole kunne du måske foreslå din veninde at I sammen opsøgte sundhedsplejersken og fortalte hende, at I begge har det rigtig svært for tiden... Ville du have mod på det? Eller måske er der en af lærerne, som ville være god at snakke med?

Jeg tror nemlig, det vigtigt at få talt om, hvad der optager eller bekymrer dig.

På sigt tror jeg, det ville være godt, hvis du kunne finde modet til at få fortalt dine forældre, at du går og tumler med en masse svære tanker... Hvis ikke du og dine forældre har mulighed for at tale om det i åbenhed  - så tror jeg nemlig at det bliver sværere for dem at støtte dig. 

Men måske er der i din familie andre voksne, du også kunne tale med om hvordan du har det? Eller du kan ringe til BørneTelefonen og tale med en rådgiver om det, der trykker dig og måske få nogle ideer til, hvordan du kan komme videre?

Mange hilsner BørneBrevkassen 

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Brug for nogen at tale med? Ring, sms, chat eller duk op (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat