Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Selvmordsforsøg, spise forstyrstyrelse og selvskade

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Det lyder godt nok som en rigtig hård periode, du går igennem lige nu. Jeg er bare så glad for, du skriver til os og fortæller om det. Det er meget modigt.

Jeg kan læse, at du både kæmper med spiseforstyrrelse, selvmordstanker og selvskade. Selvom det kan lyde rigtig voldsomt, så ved jeg også, at det kan give god mening, fordi du måske går og har det rigtig svært indeni.

Jeg forstår, at du i mange år har følt, at du har stået alene med mange ting. Det kan være rigtig hårdt, og du kan måske have opbygget en masse smerte indeni. Til sidst kan vi simpelthen ikke holde den smerte ud mere. Så får vi en trang til at fjerne den.

Det kan man gøre i korte øjeblikke ved fx at selvskade. Jeg har talt med mange unge, som har brugt selvskade som en måde at få smerten indeni til at gå væk. Fordi vi oplever fysisk smerte ved selvskade, så er det med til at dulme den psykiske smerte, vi har.

Det er også derfor, at man kan blive helt afhængig af det – som du også fortæller, du er blevet.

Jeg fortæller dig alt det her, fordi jeg gerne vil sige, at du slet ikke er alene om at reagere, som du har gjort. Det lyder som om, du har fundet på strategier for at hjælpe dig selv og håndtere den indre smerte.

Men som jeg også godt kan læse, at du ved; så medfører strategier som selvskade og spiseforstyrrelse også en masse smerte og problemer i sig selv.

Du fortæller, at du ikke har lyst til at sige det til nogen. Den følelse kan jeg sagtens forstå. Jeg tænker, det kan virke helt uoverskueligt at være ærlig, fordi du lige har været igennem en tur på hospitalet. Men jeg ved også, at selvskade, spiseforstyrrelse og selvmordstanker er alt for svært at klare helt alene.

Hvor synes jeg bare, du skal have god hjælp til at håndtere de ting, du går igennem, og de mange følelser du også skal håndtere. Ingen mennesker kan klare alt det helt alene.

Hvis du nu skulle fortælle kun ét eneste menneske, at du stadig har det meget skidt, hvem skulle det så være? Din lærer måske?

Det lyder som om, at din lærer har holdt øje med dig og bekymret sig for dig. Det er godt at høre.

Jeg ved, det er sommerferie, men hvis du prøver at sende en sms til din lærer. Så kan det være, at din lærer rigtig gerne vil snakke lidt. Kunne du have mod på det, tror du?

Det kan også være, du tænker, at du bare slet ikke kender nogen, du har lyst til at sige det til. Så vil jeg gerne fortælle dig om LMS – Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

Her er du anonym, og du kan både ringe og skrive til dem. Deres rådgivere er både søde og dygtige, og så har de selv kæmpet med spiseforstyrrelse og/eller selvskade. Nogle gange kan det være super rart at snakke med nogen, der har været igennem noget lignende, det man selv går igennem.

Hvis du nu får snakket med dem og synes, det er rart. Så har de også personlige samtaleforløb, hvor man møder op og snakker med en rådgiver. Kunne det være noget for dig, tror du? Her er et link til dem: LMS

Du skriver, at du ikke har haft særlig meget kontakt med dine forældre. Jeg er ikke helt klar over, om du bor hjemme eller et andet sted fx i en plejefamilie eller et botilbud. Men jeg bliver bekymret for dig og for, om der er nogle gode voksne tæt på dig.

Hvis du har det rigtig svært derhjemme, eller det slet ikke fungerer der, hvor du bor, så vil vi rigtig gerne hjælpe dig. Mon du har hørt om BørneTelefonens bisiddere?

En bisidder er en god voksen, der rigtig gerne vil hjælpe dig. En bisidder kender en masse til dine rettigheder og er din støtte, hvis du har mod på at tale med kommunen om fx at bo et andet sted eller finde nogle gode voksne, der kan hjælpe dig.

Bisidderne har hjulpet rigtig mange børn og unge med at få det bedre, og de er klar til at få en snak med dig, hvis du har lyst til at høre, hvordan de kan hjælpe.

Du kan ringe direkte til Bisidningen på tlf. 35555559 og taste 2 for Bisidning.

Du kan også læse mere her: Bisidder fra BørneTelefonen og se denne video: Terese fik en bisidder fra Børns Vilkår

Jeg håber rigtig meget, at du har mod på at gribe en af de muligheder, jeg har fortalt om. Når det svære tager overhånd, så er det bare så vigtigt at række ud efter hjælp – jeg tænker, det er det bedste, du kan gøre for at få det til at stoppe.

Har du brug for at snakke lidt mere med os, før du tager dig mod til at skrive til din lærer, bisidderne eller LMS, så må du altid ringe på 116111. Vi er klar til at lytte og hjælpe.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat