Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Selmord

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år,

Mange tak for dit brev til BørneBrevkassen, hvor du fortæller om din bekymring for din veninde, der hver dag forsøger at begå selvmord, men at hendes søster heldigvis stopper hende.

Jeg kan godt forstå, at du er bekymret (og måske bange?) især også fordi, du ikke ved, hvorfor din veninde har det dårligt, og hvorfor hun forsøger at begå selvmord.

Jeg tænker, at du lyder som en dejlig pige, der gerne vil støtte din veninde - hun er heldig, at hun har dig!

Du spørger til årsagen til, at nogen mennesker får trang til at begå selvmord... Mon det er rigtigt forstået..? Det kan skyldes mange ting...

Nogen mennesker lider af psykiske sygdomme, der gør at de ikke har lyst til at leve mere. Andre mennesker bliver måske igennem lang tid behandlet dårligt (på den ene eller den anden måde) af deres familie, kammerater eller kolleger på jobbet, at de får det så dårligt, at de ikke kan se andre udveje.
 
Og andre igen kan i teenageårene opleve de forandringer, der sker med kroppen, følelserne og tankerne så voldsomme og forstyrrende, at de kan få selvmordstanker. Disse selvmordstanker forsvinder ofte i løbet af et år eller to, når man bliver ældre, og man får bedre hånd om det kaos, man kan føle inden i. Mon du kan følge mig..?

Med dermed ikke sagt, at man ikke skal søge støtte og hjælp i det nærmeste netværk (f.eks. familie, venner, skolelærere mv.).

Du fortæller, at du har kendt din veninde i lang tid, og at du gerne vil hjælpe hende, men at du ikke ved, hvad problemet er, da hun ikke vil fortælle dig det. Mon du kunne tale med hendes søster..? Måske ved hun, hvad der foregår..? Måske I sammen kunne lægge en plan for, hvordan I bedst støtter din veninde.

En mulighed kunne være, at I sammen tog en snak med din veninde, hvor I fortæller, at I er bekymrede og gerne vil støtte og hjælpe hende. Men også at I vil kontakte en voksen, som I tænker hun føler sig tryg ved, og som I ved vil hjælpe hende.

Jeg tror nemlig, at I har brug for en voksen, der kan tage ansvaret på sig (og fra jer), da jeg tænker, at det må føles stort, uoverskueligt og måske en lille smule angstfyldt at stå med den viden om sin veninde (eller søster). Kan du mon følge mig..?

Jeg tænker også, at du ikke skal presse hende til at fortælle om årsagen til hendes selvmordstrang (for den kan som sagt være yderst personlig og måske også svær at sætte ord på). Men det, at hun ved, at du er der for hende, tænker jeg kan være det, der måske gør hele forskellen for hende.

Hvis du har brug for at tale situationen igennem med en af vores dygtige rådgivere, er du meget velkommen til at ringe eller SMS'e til BørneTelefonen på 116 111 eller at logge på UngeChatten. Vi vil gerne lytte og hjælpe dig.

Kærlig hilsen
BørneBrevkassen

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat