Brev

Overvejer selvmord.

Svar fra

Børnetelefonen

Du har sendt dit brev til Børn Hjælper Børn. En fra BørneTelefonen har besluttet, at det er bedst, at du får svar af en voksen rådgiver. Dit svar kommer her:

Kære 11-årige

Jeg kan høre, at du er så fyldt op med svære ting lige nu, at du næsten ikke kan bære det. Hvor er det godt, du skriver til BørneTelefonen, når du har det sådan. Jeg vil meget gerne prøve at hjælpe dig lidt.

Når jeg læser dit brev, forstår jeg det som om, at det mest er dit forhold til din far, som du synes er rigtig svært lige nu. Derfor er det også det, jeg vil skrive om i mit svar til dig. Det håber jeg er okay.

Det fortæller, at du og din far har haft en svært forhold i mange. Og jeg synes også, at det lyder som om, at din far har svært ved at være en god far for dig. Det forstår jeg godt påvirker dig rigtig meget.

Lige i dette tilfælde er din far blevet sur på dig, fordi du har fortalt nogle læger om, at han har været voldelig overfor dig, da du var lille. Det blev din far sur over – og så var han rigtig ubehagelig overfor dig. Det er ikke rart at blive råbt og skreget af.

Børn har ret til at være tryghed, omsorg og respekt fra deres forældre. Det vil sige, at din far ikke må råbe og skrige af dig – ligesom man ikke må slå børn, må man heller ikke gøre dem bange ved råbe eller skrige.

Voksne ved inderst inde godt, at man ikke må slå børn, råbe eller skrige af børn. Men nogle forældre kommer alligevel med grunde til, at det er i orden.

Måske siger de, at det er en straf. Eller at de gerne må fordi de er dine forældre og de bestemmer. Eller at du selv er uden om det. At det er din skyld. Det synes jeg også, at det lyder som om, at din far gør.

Men lige meget hvad din far siger er det ikke din skyld! Det er altid den voksne, der har ansvaret for relationen til børn. Det håber jeg, du vil huske. Lige meget hvad din far siger, så er det ikke din skyld.

I dit brev fortæller du, at du før har prøvet at politianmelde din far. Du har også fortalt lægerne om, at din far har været voldelig. Det kræver mod at gøre den slags. Det er svært at gøre op med de voksne, når man stadig bare er et barn.

Det viser mig, at du er en viljestærk og modig person, der kan finde ud af at række ud, når noget er svært. Det er en stor styrke, der kan hjælpe dig i mange situationer i livet. Ligesom det gør nu – mange ville ikke turde skrive til BørneTelefonen.

Du fortæller også, at tankerne om at skulle være sammen med din far igen er helt uoverskuelige for dig. Faktisk er det så uoverskuelige, at det virker bedre bare at få fred. At selvmord virker som den eneste løsning.

Tanken om, at din far altid vil være din far, er næsten ikke til at bære for dig. Du tænker ”jeg kan ikke få en ny far, og få et bedre liv”.

Det er helt rigtigt, at din far altid vil være din far. Du får aldrig en rigtig ny far. Det forstår jeg godt, er en meget svær tanke at skulle bære. Jeg kan mærke, hvor meget det fylder for dig, når jeg læser dit brev.

Men det er ikke rigtigt, at du ikke kan få et bedre liv, fordi du har den far, du har.

Jeg kan godt forstå, at dit forhold til din far lige nu, gør at dit liv er svært. Men jeg tror, at du kan få hjælp til at gøre sådan, at din far ikke fylder så meget på den måde og gør dit liv så svært. Det går ikke, at du er så bange for og ked af det over, at du skal ned til din far igen.

Når din mor eller far ikke kan give dig tryghed, omsorg og respekt, skal kommunen hjælpe dig og dine familie.

Hvis man skal have hjælp af kommunen, kan det være svært at overskue og forstå. Så kan man heldigvis få hjælp af en voksen fra BørneTelefonen. Du kan få hjælp af det, der hedder en bisidder.

En bisidder fra BørneTelefonen er en voksen, som kan gå med dig til møder i kommunen eller Familieretshuset, når du skal fortælle om, hvordan du har det.

Bisidderen kan gå med dig for at støtte dig og hjælpe dig med at få sagt de ting, som du synes er vigtige.

En bisidder kender også meget til børns rettigheder og kan derfor også fortælle dig om de rettigheder, du har.

Vores bisiddere har hjulpet rigtig mange børn og unge, der har haft det svært, med at få den hjælp de har brug for.

Hvis du gerne vil høre mere om, hvordan en bisidder kan hjælpe dig, så kan du ringe til BørneTelefonen på 116111. Også selvom du ikke ved, om du vil have hjælp af kommunen lige nu.

Hvis du føler dig klar til at få en bisidder, kan du ringe til direkte Bisidningen på tlf. 35555559 og taste 2 for Bisidning.

Du kan også læse mere her: Bisidder fra BørneTelefonen. Eller se en video om det her: har du brug for hjælp? Få en bisidder hos Børns Vilkår

Jeg håber rigtig meget, at jeg kan hjælpe dig lidt med mit svar.

Du behøver ikke at have et dårligt liv, fordi du har et svært forhold til din far.

I dit brev har du vist mig, at du har modet til at række ud efter hjælp. Det tror og håber jeg også, du kan gøre ved at ringe til BørneTelefonen på 116111 eller direkte til bisidderne.

Jeg kan godt forstå, at det hele er rigtig svært lige nu. Men jeg ved, at mange børn, der har et svært forhold til deres forældre, får det bedre, når de får hjælp ude fra.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Brug for nogen at tale med? Ring, sms, chat eller duk op (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Henvisninger Selvmordstanker

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Brug for nogen at tale med? Ring, sms, chat eller duk op (12-25 år)
Læs mere
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat