Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Overvejer selvmord

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Hvor er det godt, at du skriver herind, og at du har styrken til at bede om hjælp. Det viser mig, at du er noget af en fighter! 

Du har sikkert hørt det før; men teenagetiden er altså en svær tid.

Du er netop i gang med dit første år som teenager, så der sker rigtig meget med dig lige nu. Dels sker der en masse med din krop, og dels sker der også en masse med hjernen. Du er faktisk i rivende udvikling, og det kan føles meget overvældende.

Mange teenagere begynder at spekulere over en masse ting, og de lægger mærke til ting, som førhen var ubetydelige. Samtidig er teenageårene en periode, hvor "alt" ligesom er forstærket. Det betyder, at dine følelser nemt bliver stærkere og voldsommere, end du er vant til. Det er derfor ikke unormalt, når du oplever nogle frustrerede tanker og voldsomme følelser.

Jeg er glad for at høre, at du taler med nogen om det. Det er et godt tegn, for det tyder på, at du ikke lader det vokse indvendig. Og så er det faktisk rigtig fint at græde. På den måde, får du afløb for de indre spændinger. Det opfatter jeg som et sundhedstegn.

Jeg kan ikke læse ud af dit brev, om der er sket noget, som gør dig ekstra ked af det lige nu. Hvis der er det, er det selvfølgelig vigtigt, at du får noget hjælp til at håndtere det. Kunne du tale med dine forældre? Eller en anden voksen? 

Ellers tror jeg, det vil være godt for dig at tale endnu mere med dine venner – de kender sikkert også til det med, at følelserne løber af med en. Det kunne måske også være en ide, hvis du øver dig i at tænke på noget helt andet, når du kommer til at tænke på selvmord… så du kan få tankerne rusket fri fra de dystre tanker.

Og ellers kan jeg anbefale dig at ringe til eller chatte med BørneTelefonen, hvor du kan få en snak med en rådgiver om hele din situation. Det er gratis, og du er anonym. 

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Brug for nogen at tale med? Ring, sms, chat eller duk op (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat