Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Overspisning / Binge eating

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år!

Det er tydeligt, at der er nogle ting, der har været rigtig svære for dig de sidste år og jeg kan se, at du kæmper for at ændre på de ting. Det er altså godt, at du vil kæmpe videre, også selvom det virker til at være svært at tro. Jeg vil forsøge at hjælpe dig så godt jeg kan.

Det er rigtig dejligt at høre, at det går bedre på nogle områder: At du har fået venner, og at du ikke længere overtræner og kaster op. Det er store fremskridt. Jeg kan dog godt høre, at du har brug for hjælp til at få styr på trange til overspisning.

Når man overspiser, kan det hænge sammen med, at man har det svært psykisk. Det kan fx føles som om, at man har et tomrum, som man så forsøger at fylde op med mad, for at få det bedre. Det hjælper desværre ikke i længden. Det der kan hjælpe er, at tale med en professionel, fx en psykolog, som du har gået til, om hvad det er der gør, at man overspiser og hvordan man kan ændre på, så man få det godt igen og trangen til at overspise dæmpes og bekæmpes? Når jeg læser dit brev tænker jeg, at du er ret langt fremme i forhold til selv at forstå, hvad overspisningen handler om. Du skriver, at du har det svært socialt, og at du ikke synes om dit udseende. Det tror jeg, at en god psykolog kan hjælpe dig med, så du kan få det bedre på begge punkter.

Du skriver, at du ikke føler, at psykologen kunne hjælpe dig. Jeg tænker, at det måske kunne hjælpe, hvis du prøvede med en anden psykolog. Psykologer er forskellige og har meget forskellige måder at arbejde, og så handler det også om, om man kemi og klikker med hinanden. Måske kunne du snakke med dine forældre om at prøve at finde en psykolog, som er specialiseret i overspisning eller spiseforstyrrelser? I kan evt. prøve at høre jeres læge eller søge efter det på nettet. Hvad tænker du mon om det?

Du skriver også, at du føler dig træt og stresset. Jeg tænker, at det måske kan handle om, at du bruger helt utrolig meget energi på at bekymre dig om om udssende, og at tænke på alle de ting, du skal holde dig fra for ikke at overspise. Det må være meget udmattende. I stedet for at tænke, at du skal holde dig fra fester, sammenkomster og andre sociale ting, tænker jeg, at det kunne være godt for dig, hvis du kom ud og var sammen med nogle mennesker, så du måske kunne få tankerne lidt væk, og få nogle gode oplevelser at tænke på. Jeg ved godt, du synes, at det er svært at være sammen med andre mennesker, men nogle gange kan det også blive sværere og sværere, hvis man isolerer sig og helst sidder alene derhjemme. Jeg tror, det ville være godt for dig, at være sammen med nogen – både venner og familie. Du kan evt. starte stille og roligt, og bare være sammen med 1-2 af gangen. På den måde, kan du langsomt blive mere og mere tryg ved at være sammen med mennesker uden at føle dig forkert. Du kan fx invitere en af dine veninder hjem til dig eller I kunne lave noget sammen, som du har det godt med, og synes er hyggeligt. Det kan fx være at gå eller cykle en tur, se en film, kigge på tøj på nettet eller hvad I nu kan finde på. Hvad tænker du om den idé?

Til sidst vil jeg råde dig til, at kontakte Landsforeningen mod spiseforstyrrelse og selvskade (LMS). Der sidder professionelle, som ved meget mere om, hvordan man kan komme ud af en spiseforstyrrelse og stoppe med at overspise. Du kan gå ind på deres hjemmeside på www.spiseforstyrrelser.dk, eller du kan ringe anonymt til dem på tlf. 70 10 18 18, mandag – torsdag kl. 18-20. Der er også mulighed for at få rådgivning på deres chat eller på mail. Det kan du læse mere om på deres hjemmeside. Dine forældre kan også få rådgivning her.

Jeg håber, at du kan bruge mit svar, og at du snart får den hjælp du har brug for, så du får det godt igen.

Mange knus og kærlige hilsner
BørneTelefonen
 

Få flere gode råd til krop og udseende

Kroppen vil ændre sig hele livet. Det er en del af at blive ældre. Rigtig mange begynder at sammenligne sig selv med andre, og nogle bliver kede af det over deres udseende.

Mange børn og unge fortæller, at de sociale medier påvirker dem. Og historier om slankekure, BMI og gode råd kan være svære at forholde sig til.

Her på siden kan du få gode råd til, hvordan du kan få det bedre med din krop og dit udseende. Du kan også prøve quizzen, og lære at kende forskel på, hvad der er facts, og hvad der er myter om krop og udseende.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat