Brev

Mulig depression?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Tak for dit meget ærlige brev. Du fortæller rigtig godt, hvordan det er at være dig, og hvad du har på hjerte. Hvor er det godt du har skrevet herind.

Hold da op, hvor har du været på overarbejde siden 6. klasse. Jeg ville sådan ønske, at nogen havde hjulpet dig noget før.

Det er dejligt at læse, at du ikke vil finde dig i at have det sådan. Det er nemlig et stort skridt på vejen til at få det bedre. At du nu er klar til at få det bedre og har mærket, at det er bedst for dig at have fokus på dig selv. Du er super sej – Godt gået.

Jeg ved, at det er rigtig hårdt, at gå rundt med så mange tanker om livet, og jeg vil rigtig gerne prøve at hjælpe dig videre.

Du beskriver, hvordan du holdt op med at snakke med “HAM” da det ikke var godt for dig, og hvordan du blokerede de venner som stak dig på de sociale medier. Jeg syntes det var mega sejt gjort og hvor var det stærkt og må have krævet meget mod at gøre.

Det viser du har en stor styrke og ikke vil finde dig i at blive dårligt behandlet. Det fortæller mig også, at du er god til at passe på dig selv. Det er en virkelig god egenskab at have for den hjælper dig. Den sørger for at du beder om hjælp, når du har det svært. Når man har det svært er det rigtig godt at snakke med nogen om det, så man får andre perspektiver på og støtte til at skabe forandringer. Du er godt på vej.

Du skriver, at du tidligere har cuttet, men ikke har gjort det i 5 måneder. Stærkt! Jeg tror, når man skærer i sig selv, kan det hænge sammen med en masse smerte, som man holder inden i – og man ikke ved, hvad man ellers kan gøre ved det. Har det mon også været sådan for dig?

Du har ikke cuttet i 5 måneder. Det viser, at du kan mærke, at det ikke er godt at cutte i længden og, at du gerne vil have det bedre. At du ved, at der er bedre veje at gå på, som hjælper dig i længden.

Jeg tænker, at jeg alligevel lige vil gøre dig opmærksom på, at der er en mulighed for at kontakte rådgivningen for selvskade og spiseforstyrrelser. Her kan du også få mulighed for at tale med andre unge i støttegrupper, som er rundt om i landet. Du kan læse mere om deres rådgivning på http://www.lmsos.dk , hvis du har mod på det? Jeg ved at mange andre unge på din alder går rundt med tanker ligesom dig. Andre unge som har smerter inden i, som har kæmpet hårdt og gerne vil have et bedre liv. Det har hjulpet dem bl.a, at være i en gruppe med andre, hvor man kan tale om de ting, som man kæmper med. Dine forældre også få hjælp hos lmsos.dk til, hvordan de kan hjælpe dig. Kunne det være en mulighed?

Du har allered haft mod på at fortælle dine forældre og psykologen om, at du har en masse tanker. Tanker som gør at du ikke kan sove. Men det har ikke helt hjulpet dig endnu. Mon det ville være en idé at åbne mere op for psykologen og spørge til konkrete metoder til at tøjle tankerne, når de begynder at køre rundt. Jeg tænker at psykologen kan støtte dig mere i den proces, så du kan slippe tankerne i overskuelig proces. Det kan nemlig tage tid at hjælpe hjernen med at tankerne ikke kører i ring i samme spor. Tankerne er ligesom blevet en vane, som bare dukker op – så det kan også tage tid at få dem dæmpet og “puttet” i en boks, hvor du mere og mere bestemmer, hvornår du vil tænke de tanker igen og hvor meget tid du vil give de tanker. Kunne det være en idé for dig at spørge psykologen om det, selvom du måske har spurgt før?

Du er rigtig god til at formulere dig. Og hvor er det godt du taler med nogen om det. Det er et godt skridt på vejen. Kunne det mon være, at dine forældre rigtig gerne vil hjælpe dig, men at de ikke helt ved hvad de skal gøre? Måske kan i kontakte lægen og fortælle, at du ikke er interesseret i antidepressiv medicin. Men gerne vil have andre former for hjælp, som fx at du får mulighed for at fortsætte hos en psykolog. Hvad mon du syntes om det?

Hvis det er lidt svært at tale med dine forældre igen, forstår jeg det godt. Du kunne måske vise dem dit brev til brevkassen og mit svar, så de se måske kan se, at du er igang med at få det bedre, men du har brug for støtte og kæmper med tankerne og de billeder, som du er i tvivl om, x har gemt eller delt. Jeg ved at mange andre unge på din alder går rundt med tanker ligesom dig. Andre unge som har smerter inden i, som har kæmpet hårdt og gerne vil have et bedre liv. Andre unge som også er bange for at få delt billeder.

At få delt private billeder er jo vildt grænseoverskridende. Det kan jeg sagtens forstå du går og tænker over. Faktisk er deling af private billeder ulovligt, hvis du ikke har givet lov til det. Ved at dele sådanne billeder krænker man andres ret til privatliv og ret til at bestemme over ens egen krop. Det er faktisk muligt at anmelde trusler om at dele billeder og at dele billeder uden tilladelse. Det kan altså udløse en straf. Mon du vidste det?

Måske er det særligt svært at dele med sine forældre, men måske vores breve kan gøre det nemmere eller måske har du brug for at ringe eller skrive ind til os på 116 111 for at snakke om det. Det kan også være en måde, man kan øve sig på at sige det højt til nogen man kender. Vi er i hvert fald også klar til at snakke med dig,

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat