Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min bedsteven vil begå selvmord

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige

Jeg kan fornemme, at du er meget bekymret for din veninde. Det kan jeg godt forstå. Det lyder nemlig som om, at hun har rigtig meget brug for hjælp. Hvor er hun bare heldig, at hun har en veninde som dig, som råber om hjælp for hende.

Når du fortæller, at din veninde har forsøgt at begå selvmord flere gange og fortæller dig om de ting, som foregår hjemme hos hende, så får det mig til at tænke, at din veninde råber hjælp. De ting som som foregår i din venindes liv, og som hun fortæller dig, synes jeg ikke er noget, som nogen af jer skal stå alene med. Det er vigtigt, at I får delt det med nogle voksne. Du kan foreslå din veninde, at hun fortæller det til hendes lærer, som helt klart kan og skal hjælpe hende. Måske kan du hjælpe hende med at få det sagt, så din veninde får hjælp - hurtigst muligt. Når jeres lærer får det at vide, så skal læreren hjælpe hende, så hun får hjælp til at få det bedre og at hendes forældre også får hjælp til at passe godt på hende. 

Hvis I går på samme skole eller i samme klasse, kan du også fortælle det til din lærer, hvis hun selv har svært ved at fortælle det. Din veninder behøver ikke at få at vide, at det er dig, som har fortalt det. Men måske ville du nok have det bedst med, at hun ved, at du henter hjælp hos en god voksen. Det er en kærlig og omsorgsfuld ting at tale med en voksen, når man ved, at ens veninde har så dårligt. 

Jeg synes også, at det vil være en god ide, at fortælle det til dine forældre. De kan og skal også sørge for at din veninde får hjælp. De kan dine forældre gøre ved at tale med komunen om de ting, som du fortæller, at hun har fortalt dig. Det er vigtigt, at du ikke selv går og bære på den hemmelighed og føler hele ansvaret for din veninde.

Det er også en god ide at snakke med dine forældre om det fordi, det er nogle meget alvorlige ting, som din veninde deler med dig, og som jeg kan forestille mig vil være godt for dig at snakke med nogen om. Hvis det er svært for dig at fortælle det til dine forældre eller eventuelt din lærer, så kan du vise dem dette brev og mit svar, det plejer at gøre det lidt nemmere. Du kan også skrive det i en sms, hvis det er nemmere. Du kan altid selv ringe til BørneTelefonen 116111 og det kan din veninde også. Der er nemlig brug for hjælp til din veninde, så hurtigt som muligt.

Jeg synes, at det er super stærkt af dig, at du skriver herind til BørneTelefonen for at hjælpe din veninde. Jeg håber, at du kan bruge noget af den styrke på at følge nogle af mine råd, så din veninde kan få den hjælp, som hun har brug for. Som du nok kan forstå på mit svar, så er det vigtigt, at der kommer hjælp fra voksne, så din veninde kan få hjælp og der kan komme hjælp til hendes famile, så de ikke slår og torturerer hende. Det er på ingen måde ok og ikke lovligt i Danmark.

BørneTelefonen kan også hjælpe hende med en bisidder, som hjælper hende med at få den hjælp, som hun har ret til. Det er helt grartis og det er en bisidder, der hjælper hende og taler hendes sag, så hun får hjælp. Du kan måske foreslår din veninde de ting, som jeg har skrevet til dig - og du kan se mere om bisidder her: https://www.bornetelefonen.dk/bisidder-b%C3%B8rnetelefonen

Du er en rigtig god veninde, som gerne vil hjælpe din veninde. Og det har hun brug for  - også fra voksne..

Kærlig hilsen BørneTelefonen

 

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Brug for nogen at tale med? Ring, sms, chat eller duk op (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat