Brev

Lysten.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14

Det lyder til, at du er et svært sted lige nu og jeg kan godt forstå, at det hele kan virke sort og ligegyldigt.
Men hvor er det godt, at du har skrevet herind – det viser at du gerne vil have det bedre og det er det første skridt på vejen, du så flot har taget.

Jeg kan sagtens forstå, at du ikke kan se meningen med at sige det til en ven, hvis du tror at han/hun bare får det dårligt. Men du skriver i dit brev, at du tit hjælper dine venner med deres problemer og sørger for at de har det godt. – Nu tror jeg, det er din tur til at få hjælp. Det kan kræve mod at have den slags tillid til andre, hvor man kan føle sig sårbar. 

Hjælpen fra en ven kan blot være han/hun lytter. Det kan være rigtig svært at sige højt til nogen, at man går og har det skidt indeni, men efter, man har fået det sagt, kan man mærke en lettelse. Det er svært at forklare hvorfor, men man føler en lettelse som om hjertet har været lukket inde bag tunge jernmure, som INGEN har kunne åbne. Men siger du det til en ven, så åbner jernmurene sig en lille smule og der kan strømme lidt luft og lys ind i hjertet. Det ’eneste’ du skal, er at åbne dig op for en ven. Du bestemmer selv, hvor meget og hvad du vil fortælle, men bare du fortæller en smule, så er det altså temmeligt sejt.

Du skriver også, at du tvivler på at en psykolog vil kunne hjælpe dig. Jeg kan godt forstå, at det skræmmer dig, hvis du skulle græde foran en, du ikke kender. Men psykologer har set masser af mennesker græde og desværre er du ikke den eneste, der går og synes, at verden virker ligegyldig, det er der andre, der også gør og psykologen vil gøre sit bedste for at hjælpe dig. En anden fordel ved en psykolog er, at man ikke har alle mulige følelser i klemme, som man skal tage hensyn til og derfor kan man bedre tillade sig at give mere slip. Mon du kan følge mig i det?

Jeg kan prøve at fortælle lidt om, hvordan det foregår hos psykologen:

Man sidder i et hyggeligt rum, hvor psykologen sidder over for dig. Psykologen vil stille dig nogle spørgsmål for at få samtalen i gang. Det kunne fx være: ”Hvordan har du det lige nu?” og så svarer du det, du har lyst til. Det bedste er at være ærlig.

Ud fra det, du siger, vil psykologen så lytte, svare og stille dig et nyt spørgsmål. Det hele handler altså om, at du sammen med psykologen, får talt om og sat ord på, hvordan du har det. Psykologen vil også kunne give dig nogle redskaber til at få det bedre – nogle redskaber, der kan åbne jernmurene endnu mere op. 

Og så giv for himlens skyld dig selv lov til at græde. Det er helt OK at være ked af det og når man er ked af det så er det vigtigt at græde. Ellers kan følelsen ikke komme ud og væk fra kroppen.

Din klasse behøver ikke at vide noget som helst om at du går til psykolog. Det fortæller du kun til dem, du stoler på. Hvis du har lyst til det. Men der er ikke noget pinligt ved at gå til psykolog. Der er masser af mennesker – både børn, unge og voksne – der går eller har gået til psykolog. Der er så mange der har brug for det, at man kan opleve ventetid...

Hvis du har brækket din finger eller har ondt i hovedet går du til en læge. Hvis du har ondt i sindet og sjælen så går du til en psykolog.

Jeg håber du, finder modet til at åbne jernmurene. Der står en masse lys og venter på at komme ind. Livet skal ikke være så sort og du har allerede taget første skridt. Nu skal du også tage det næste og det tror jeg på, du kan. 

Kærlig hilsen

BørneTelefonen 

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat