Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg vil jo bare dø?!

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år

Det er normalt for unge mennesker, i perioder, at have den type følelser omkring sig selv, som du har. Men det lyder som om, at det fylder for meget i dig. 

Ingen kan klare så mange svære ting på egen hånd. Og slet ikke, når man kun er 12 år.

Når man går alene med de mange triste tanker og følelser, som du gør, så har de det med at vokse, hvis ikke man får delt dem med nogen.
Dine selvmordstanker og din cutting, fortæller mig, at det bliver uoverskueligt for dig at gå alene med det. 

Måske kan du tænke på, at der er nogle ting, der gør dit liv svært og det er dem, som du har lyst til at slippe for - og ikke hele livet. 

Når man har det som du, så ville det være rart, hvis folk bare forstod én og kunne se, hvordan man har det. Men det kan de ikke altid. Hvis de vidste det, tror jeg, at det ville betyde noget for dem. Men man er nogle gange nødt til at sige det til dem, så de kan få lov at hjælpe.

Jeg vil anbefale, at du siger til dine forældre, at du har brug for hjælp til at få det bedre. De er de nærmeste til at hjælpe dig. Måske kan du denne gang, være åben og ærlig om, hvor meget du cutter, og hvilke tanker og følelser du har. Selvom det kan være svært.

For jo mere, du skjuler det, jo mere ondt gør det, når ingen ved det og ingen hjælper dig. Og så kan man nemt få en følelse af, at ingen forstår, og at de er ligeglade.
Og jeg kan høre på dig, at du ønsker at få det bedre. Det synes jeg, er så flot, at du kan mærke. Hold fast i det.

Hvis det ikke virker at tale med dine forældre, så kan du måske tale med en anden voksen, som du har tillid til. 
Måske en anden i din familie, en venindes forældre, din klasselærer eller en helt anden.
Det er i hvert fald vigtigt, at du ikke går med tingene selv. Og skolen er uanset hvad, forpligtet til at hjælpe, når en elev har det skidt.
Det er også en god idé at tale men nogle af dine venner, så de ved, at du har brug for dem.

Når man har holdt sine svære følelser hemmelige i lang tid, kan det være svært at åbne op. Hvis du har brug for at øve dig, kan du ringe og tale med en rådgiver på BørneTelefonen - helt anonymt og gratis. De er rigtig søde til at lytte, og de kan hjælpe dig videre med, hvordan du kan åbne op.

Du fortæller, at din kæreste er utro med din veninde. Det er ikke okay. Og jeg kan høre, at det går over din grænse og gør dig ked af det.

Jeg synes bestemt, at du skal fortælle ham, at du ved, at han er dig utro. Det er også helt okay, at du fortæller det til din veninde. Hvis det er rigtigt, at de er sammen, er det dem der har gjort noget forkert - ikke dig. Måske viser det sig bare at være et rygte, men det ved du ikke, før du får talt med dem.

Det er også helt forståeligt og okay, hvis du fortæller din kæreste, at det gør dig ked af det, at jeres forhold skal være en hemmelighed. Måske kan I tage en snak om, hvorfor det er hemmeligt? Man skulle jo gerne kunne være ærlig omkring den slags.

Den anden dreng, der gerne vil være kærester med dig, skal du bare lade være. Hvis du er utryg ved ham, er han helt sikkert ikke noget for dig. Du har jo også allerede en kæreste, selvom det er hemmeligt. Så du må sige til ham, at du ikke er interesseret. Hvis han bliver ved at presse på, så kan du evt. blokere ham og tale med en voksen om det, så du ikke er utryg alene.

Udover at få talt med nogen, du har tillid til - inklusiv BørneTelefonen, kan jeg anbefale dig at kigge lidt på denne hjemmeside, LMS, som bl.a. beskæftiger sig med selvskade. Her har du også mulighed for at få rådgivning.

Jeg håber, at du kan bruge mine råd, og at du får talt med nogen, så du kan få hjælp til at få det bedre. Det er ikke meningen, at man skal gå alene og have det som dig. 

Kærlig hilsen
BørneTelefonen
 

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat