Brev

Jeg tror jeg har depression…

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære A,

Jeg kan godt høre, du ikke har det godt i øjeblikket. De fleste 13 årige har ikke særlig mange bekymringer, og har oftest gode oplevelser i skolen, i fritiden og med vennerne. Sådan ser dit liv bare ikke ud, som det er nu, og det må frustrerende at føle sig trist og vred det meste af tiden. Især fordi det lyder til at det kun er dig selv der ved, hvordan du har det, og at der derfor ikke er nogen, der hjælper dig med at få det bedre!? Jeg kan godt forstå, du har lyst til at finde en forklaring, og har søgt på dine symptomer på nettet.

Hverken jeg eller du kan dog endeligt stille diagnosen depression. Det er kun en læge, der kan det. Det vender jeg tilbage til. Det lyder nemlig som om, det er andre der er skyld i, at du har det som du har det? Jeg ved ikke hvem det er eller hvad de har gjort imod dig, men det gør heller ikke noget. Lige meget hvad, er det alvorligt, det de har gjort. At nogen kan få et ungt menneske som dig til at overveje at tage sit eget liv, er meget alvorligt. Det er derfor vigtigt, at en voksen, f.eks. en lærer (hvis det altså er nogen fra din skole der er årsagen), får at vide hvad der foregår. Det skal stoppes, så du kan få det bedre.

Du har brug for hjælp til at få det bedre – det her er ikke noget du kan klare alene. At have skrevet herind er allerede første skridt på vejen. Fordi du er så god til at beskrive dine følelser og tanker, er jeg sikker på, at du også vil kunne forklare det til f.eks. dine forældre eller en anden voksen, du har tillid til. Du kan også vise dem brevet, du sendte herind og mit svar. Husk, at grunden til du har det skidt ikke er din skyld, og det tror jeg også, dine forældre vil kunne se. Det er ikke fair overfor dig selv, at du ofte bebrejder dig selv og får skyldfølelse overfor andre. Du kan faktisk bruge din vrede til noget godt. Har du nogensinde tænkt over det? Vreden og følelsen af at blive uretfærdigt behandlet kan nemlig hjælpe dig til at gøre noget og komme videre… Og det er en power, du har, at du ikke vil finde dig i, at det skal være sådan.

Dine forældre (eller en anden voksen, du har tillid til) vil kunne hjælpe dig med, hvad du skal gøre, eller vil kende nogle, som kan hjælpe dig. Det kan måske også være rart for dig at tale med en læge om, hvordan du har det. Dine forældre vil kunne tage med dig til lægen. Lægen vil kunne hjælpe med, hvilke muligheder der er for at få det bedre.

Jeg håber, du vil bruge din power til at søge hjælp til at få det bedre. Du er altid velkommen til at tage kontakt hertil igen, hvis du har brug for det. Jeg ønsker dig alt det bedste med på vejen.

Kærlig hilsen,

BørneTelefonen

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat