Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg er virkelig bekymret over en af mine bedste venner. (hjælp hurtigt vigtigt)

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 13 år

Mange tak for dit brev - når jeg læser det, bliver jeg varm om hjertet. Tænk sig at have en ven som dig, som er så opmærksom. Det er en helt særlig egenskab du har, og det tyder på, at du har et stort hjerte og meget overskud.

Når man er en person, som kan rumme meget, skal man også huske at passe på sig selv. At tilbringe meget tid sammen med en, som har det dårligt og ikke får hjælp, kan være hårdt og suge energi ud af en. Det er meget krævende, og derfor er det vigtigt også at lytte til sig selv og sine egne behov - præcis som du gør lige nu.

Jeg tænker, at du allerede har gjort alt hvad der stod i din magt, for at hjælpe din veninde til at få det bedre - det skal der ikke herske tvivl om. Med det du beskriver, er jeg ikke i tvivl om, at din veninde har brug for professionel hjælp. Nøjagtig som du også selv er inde på.

Når jeg læser dit brev, er jeg dog ikke sikker på, at hun lige nu selv er i stand til at bede om den hjælp, som hun behøver. Samtidig er det vigtigt, at du får givet det store ansvar videre til nogle voksne, som kan hjælpe hende videre. Det er ikke et ansvar man som barn, kan eller skal stå med alene.

Derfor er det bedste, du kan gøre for hende lige nu, at fortælle om det til en voksen, så hun kan få den hjælp, som hun behøver. Det ikke dit ansvar, at få din veninde i skole - det er hendes forældre i samarbejde med skolen. Du kan heller ikke forhindre at hun skader sig selv, det er noget, som hun skal arbejde med en professionel omkring. Nogle gange, bliver man nødt til at gå imod de løfter, man har givet en veninde, for at passe bedst på hende og sig selv. Det tror jeg også, at din veninde vil kunne forstå på et tidspunkt.

Hvad angår livsglæde, så kan det jo være mange ting; jeg tror på, at bare det at være der for hende, når hun har brug for det og samtidig sørge for at hun får den hjælp, som hun behøver, er med til at forbedre hendes livskvalitet.

Du hverken kan eller skal være der for din veninde hele tiden - du har jo også selv et liv, som fortjener at blive levet. Derfor er det bedste du kan gøre, at være der for hende, når du selv har overskud til det - og husk at fortælle hende, at hun altid selv er velkommen til at kontakte BørneTelefonen, hvis hun skulle få behov for det. Vi er altid klar til en snak.

De bedste ønsker fremover til jer alle!

Mange varme hilsner fra

BørneTelefonen

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat