Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hvad er der i vejen med mig? ):

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år. 

Det er godt at du vælger at skrive.Det at skrive kan også være en måde at få kigget på livet lidt udefra. Nogen gange kan man få øje på noget, som måske ikke er med i det man har skrevet. Noget som måske kommer i skyggen af alt det man synes ikke er godt? 

Jeg kan se, at du har en masse ting som du synes er svære. Og ved du hvad, det er helt okay at have de følelser, at det svært. Alt behøver nemlig ikke være perfekt og man behøver heller ikke føle sig perfekt. Jeg vil forsøge at give dig nogle råd. Det er ikke sikkert jeg kommer igennem alle de ting, som du synes er svære lige nu. Men måske kan det være starten på, at du får det bedre. 

Du virker som en pige, der gerne vil være perfekt. Det er en super god egenskab at have, så den skal du endelig holde fast i. Det perfektionistiske skal bare bruges positiv. Dvs, at når det er noget i skolen, der er svært, så skal man øve sig, så man bliver bedre. Det perfektionistiske skal ikke blive en dum hammer, der hamre én oveni hovedet, hvis man laver fejl. For vi laver alle sammen fejl, lige meget hvor gamle, kloge eller smukke vi bliver. Det er nemlig også en måde at være et perfekt menneske, at man ved at vi alle lave fejl - eller gør noget vi ikke er helt stolte af. Måske har du hørt: Det er fejl, vi lærer af. Prøv at bruge det til noget godt. Fx at sige: "Ok, det vidste jeg ikke lige - det ved jeg heldigvis nu og er blevet klogere i dag"

Når dine klassekammerater kommer med nogle tåbelige kommentar til dig i timerne, så se om du kan lukke det ude.Man kan øve sig i at tænke eller sige: Pyt med det. Grunden til, at de siger sådan er sikkert, at de ved, at du er rigtig dygtig i timerne. Når de kan svare på noget, som du ikke kan, så føler de sig måske kloge.
Men det er selvfølgeligt ikke ok, at de råber det til dig. Det er rigtig dårlig stil i en klasse, at man siger sådan til andre. Det skaber usikkerhed og en hård tone blandt jer alle. Hvis kommentarerne bliver ved med at gå dig på, så synes jeg, at du skal nævne det for en lærer. Lærerne må også lægge mærke til kommentarerne og så er det deres opgave at få det stoppet. Måske dine lærer lige skal mindes om det. Skriv det gerne til din lærer, hvis det er svært at sige.

Jeg synes, at du skal fortælle din gode veninde igen, at du skære i dig selv. Måske blev din veninde lidt forskrækket over det, første gang du sagde det. Men I kunne måske sammen få snakket med den samme lærer igen. Hvis du ikke har lyst til det, så vil jeg råde dig til, at få en snak med din mor eller far. Det er så vigtigt, at du finder nogle som er tæt på dig, som kan hjælpe dig. Det kan svært at overvinde sig selv til at få talt om det, som man synes er svært. Men, det er altså det der skal til, at du lukker andre ind og giver dem lov til at lytte og støtte dig.

Du skriver, at du får dårligt selvværd, når du skal snakke med dine forældre om, hvordan du har det. Det er helt naturligt, at man kan få det lidt dårligere, når man fortæller om det. Når tingene bliver sagt højt, så kan de blive lidt mere virkelig for én og derfor kan man få det dårligere. Men når man går i gang med ar snakke om det, så efter lidt tid, så får man det som regel bedre igen. Det lyder til, at dine forældre har meget at se til, så det er rigtig vigtigt, at du får dem fortalt, hvordan du har det lige nu. Du skal ikke gå med alle de tanker og følelser alene. 

Jeg kan på ingen måde forestille mig, at der er nogen, der ville være lige glad med, hvis du ikke var her. Du skriver, at du har mange veninder, som du elsker. Jeg er sikker på, at de elsker dig ligeså meget. Dine forældre elsker dig også meget højt og, hvis du åbner op for dine tanker og følelser, så får de mulighed for at hjælpe dig. 

Du har en opgave og det er, at få fortalt nogen, hvordan du har det. Hvis du ikke gør det, så er det rigtig svært at få hjælp. 

Hvis alt det jeg har skrevet bliver for svært, så kan du prøve at kontakte os eller rådgivningen www.selvskade.dk De er også rigtig dygtige til at rådgive om selvskadende adfærd. 

Vi er alle sammen forskellige. Det betyder også at vi ikke kan sammenligne os med hinanden. Vi kan heller ikke sammenligne vores problemer. Så selvom du ikke føler, at der er noget galt med dig såsom en depression eller lignende., så kan det du går igennem være ligeså hårdt. Det er altså rigtig vigtigt, at du ikke sammenligner dine problemer med andres. 

Jeg ønsker dig alt det bedste. 

Kærlig hilsen BørneTelefonen. 

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat