Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hvad er der galt med mig?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år!

Det er rigtig godt, at du skriver til brevkassen for at få hjælp.

Jeg kan godt forstå, at selvskaden og arrene gør dig rigtig ked af det. Når jeg læser dit brev, får jeg en opfattelse af, at det er meget frustrerende for dig, at du ikke ved, hvorfor du skader dig selv, og hvordan det hele egentlig begyndte. Som du skriver, er det meget typisk for mennesker, der skader sig selv, at der er problemer enten i skolen eller hjemme, eller at de på andre måder har det svært med sig selv, men i dit liv er alt tilsyneladende godt.

Det lyder også som om, du skammer dig over selvskaden, siden du ikke har fortalt det til nogen. Er det mon sådan, du har det? Jeg kan sagtens forstå dig, men du har ikke nogen grund til at skamme dig. Du er kommet ud i en situation, som du har brug for hjælp til. Det kan være rigtig hårdt at gå med den slags problemer alene. Hvis man har nogen at dele tingene med, bliver det også meget lettere at være i. Man er ligesom flere til at ’bære byrden’. Kunne du evt. have lyst til at fortælle det til dine forældre? Eller måske en anden voksen i din familie? Det kunne også være en sød lærer eller en veninde. Hvis du synes, det er svært at sige, kunne du måske skrive det i et brev? Jeg tror i hvert fald, at det vil lette dig meget.

Jeg tænker på, om der mon kan have været en form for problemer omkring dig eller noget, du syntes var svært, da selvskaden begyndte. Noget, som du måske ikke umiddelbart kan huske. Vores hjerne har en evne til at kunne glemme ting, som ikke har været rare. Kan det mon være det, der er sket for dig? Jeg tænker, at selvskaden siden kan være blevet en ’vane’ for dig, som det er svært at give slip på – også selvom du ikke føler, den gør noget godt for dig, og du allerhelst bare vil af med den.

Jeg tror, at måden at komme af med selvskaden og dermed selvmordstankerne er, at få snakket med nogen professionelle om det. Der findes dygtige terapeuter og psykologer, som kan hjælpe med den slags. Hvis du har lyst til at fortælle det til dine forældre (eller en af dem) eller en anden voksen, kan de måske hjælpe dig med at kontakte lægen eller kommunen for at finde ud af, hvilken måde, du får hjælp på. Hvis du ikke føler dig klar til at fortælle det til nogen, kan du også selv søge hjælp gennem din læge. Du har også mulighed for at kontakte Landsforeningen for selvskade og spiseforstyrrelser. De kan give dig gode råd og vejledning til, hvordan du får hjælp til at komme af med selvskaden.

Mange kærlige hilsner
BørneTelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat