Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Har mistet glæden

Hej

jeg håber at I kan hjælpe mig,

jeg har mistet lysten til at leve,

jeg ved ikke hvordan jeg skal sige det til mine forældre.

Engang skar jeg i mig selv, og der mente min far at det var fordi jeg ville have opmærksomhed, så jeg er bange for at vis jeg siger det ville han sige det igen.

Men jeg vil virkelig gerne have lysten til at leve igen,

har i nogen gode råd?

Tak på forhånd!

Pige, 14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige

Tak for at du deler dine tanker med BørneTelefonen. Jeg kan godt forstå, du har fået nok af at have det på den måde, og nu gerne vil have lysten til livet igen.

Tænk at du fandt modet til at lade dine forældre vide, at du havde skåret i dig selv. Wauw. Det kræver noget helt særligt, og det var virkelig ærgerligt, at din far reagerede sådan. Jeg kan godt høre på dig, at det påvirker din tillid og tro på, at du igen vil kunne fortælle dine forældre, at du har det svært.

Jeg kender jo ikke din far, og jeg kan ikke sige, hvorfor han reagerede, som han gjorde. Men jeg ved, at mange forældre bliver lidt forskrækkede, når de finder ud af, at deres børn har det svært. Det med at skære i sig selv er noget, der kan gøre mange forældre usikre, bekymrede og kede af det, og derfor er der mange børn og unge, der "skåner" deres forældre og lader være med at fortælle dem det. Men det ER forældrene, der er de voksne, og det er deres ansvar at passe godt på børnene og hjælpe dem, når de har brug for støtte.

I virkeligheden tror jeg ofte, det handler om, at man ikke ved, hvad man skal stille op. Det vidste din far ikke dengang, og derfor prøvede han at "skælde ud" for at få det til at gå væk. Det kunne i hvert fald være en grund til det. Og derfor kan jeg godt forstå, du tøver med at fortælle dine forældre, at du har mistet lysten til at leve, for hvis du forventer, at de ikke vil kunne forstå det, er det også en måde at passe på sig selv, at man lader være med at fortælle det...

Alligevel vil du gerne kunne fortælle dem det, og det får mig til at tænke, at der også må være en masse varme, omsorg og tillid i jeres forhold? Så selv om din far reagerede ved at afvise dig, kunne det godt være, at de alligevel ville være i stand til at hjælpe dig... Jeg tænker på, om der mon er en, der kan hjælpe dig med at få snakket med dine forældre? Det ved jeg fra andre, at det kan gøre det lidt lettere. Det kunne være en bedsteforælder, en moster, en tante, en nabo, en venindes mor, en lærer, en træner eller en helt anden, du kender godt og har det godt med at snakke med...

En anden måde kunne være at skrive lidt om dine tanker og vise det til dem. Måske kan du bruge det her brev, du har sendt til BørneTelefonen, for det beskriver på en rigtig fin måde, hvordan du bare rigtig gerne vil have hjælp nu, så du kan få det bedre.

Der er hjælp at få, og det første skridt er at få det sagt til en, du stoler på. Om du vælger, at det skal være dine forældre, eller om du hellere vil starte med at snakke med en anden, gør ikke så meget. Bare du får det sagt, så den person kan hjælpe med at finde frem til den hjælp, der er bedst for dig. Det kunne f.eks. være at snakke med en, der har erfaring med børn og unge, der får så tunge tanker - f.eks. en skolepsykolog. Det ved jeg, at andre har haft rigtig meget glæde af - de skulle bare lige have lidt hjælp til at komme i gang.

Du har allerede taget det vigtigste skridt - nemlig at lytte til dig selv og det håb, du har, og så skrive herind. Jeg ønsker dig alt det bedste, og jeg tror på, at du nok skal finde lysten til livet igen.

Varme tanker fra BørneTelefonen

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat