Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Har jeg selvmordstanker?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 17

Tak for dit brev. Jeg tror, at du har helt ret i, at skænderierne derhjemme er jeres måde at behandle skilsmissen på. En skilsmisse er altid en stor omvæltning, der kan give en masse følelser og frustrationer. Det gælder både forældrene og børnene, da en skilsmisse påvirker hele familien.

Har du og din lillebror haft mulighed for at snakke med jeres forældre om, hvordan I har det med skilsmissen? Har I haft mulighed for at fortælle, hvordan den påvirker jer i hverdagen? Mange familier får nemlig aldrig snakket om de ting. Måske kunne du foreslå din mor, at I fik snakket sammen om skilsmissen og den nye familiesituation, I alle står i? Måske gøres dette bedst direkte overfor din mor? Eller måske i et brev? Jeg tror nemlig også, at din mor ville ønske, at I havde det bedre med hinanden derhjemme, og at der ikke var så mange skænderier. Kig måske også sammen med din mor på vores tema om skilsmisse https://bornetelefonen.dk/tema/skilsmisse

Du spørger i overskriften, om du har selvmordstanker. De tanker, du fortæller om, er det, man kalder selvmordstanker. Men jeg tror, de hænger sammen med, at forholdene derhjemme går dig på. Så jeg ser ikke tankerne som om, at du har et ønske om at tage dit eget liv. Mere som et udtryk for, at du har det svært. Og har et stort ønske om at få det bedre. Og det skal nok lykkes for dig, at få det bedre. Du har allerede taget et første skridt ved at skriver herind og søge hjælp.

Du skriver, at du måske har et specielt forhold til mad i weekenden. Og du skriver, at du har fået som vane at hive hår af din krop. Grundene kan være mange. Men jeg tror, at det også handler om, at det ikke går godt derhjemme. Måske har du følt, at du får kontrol over dig selv, når du styrer, hvornår du spiser? Og måske har det været lettere for dig at forholde dig til den fysiske smerte ved at hive hår af din krop, end det er at forholde dig til den psykiske smerte, du måske føler lige nu over skilsmissen? 

Hvis det er sådan, du tror, det hænger sammen, er det vigtigt, at du søger hjælp. Får du får hjælp tidligt, er det nemlig meget nemmere at ændre dine uheldige vaner. Der er nogle der hedder Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS), som er rigtig gode til at snakke med unge omkring mad og selvskade.. Du kan læse mere om dem her: http://www.lmsos.dk/.Tilbuddet er gratis og anonymt.

Du ønsker at komme til at snakke med en psykolog. Og det kunne måske også være en god ide. Der er tilskudsordninger til psykolog, også når man er under 18. Disse tilskudsordninger vil lægen kunne fortælle mere om. Og lægen vil også kunne vurdere, om du kunne have glæde af at tale med en psykolog. Eller om der er andre tilbud, du kan benytte dig af. Så selvom din mor ikke synes, du har brug for det (måske kan din mor ikke finde pengene til psykolog?), vil jeg foreslå dig at få en tid hos lægen og høre mere om mulighederne.

Jeg håber, at det lykkes dig at få snakket med din mor. Hvis du har brug for mere hjælp til at få snakket med din mor eller bare har behov for at snakke, er du altid velkommen til at skrive eller ringe.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også få viden om dine rettigheder eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat