Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Forfærdelige skænderier

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære F

Det er aldrig nemt at stå midt i en skilsmisse – og slet ikke hvis den er voldsom som dine forældres. Det påvirker alle i familien. I brevet skriver du tydeligt, hvordan det har påvirket specielt dig og din mor. Jeg vil meget gerne hjælpe dig med nogle ideer, så du kan få det bedre.

Når jeg har snakket med andre børn og unge til forældre i skilsmisse, har flere fortalt, at de nogle gange har følt, at de skulle vælge side. At de skulle vælge, hvem af forældrene, der har gjort det rigtige og det forkerte. De har syntes, det var rigtig hårdt at skulle være dommer og vælge mellem forældrene. Og nogle har endda følt, at det var deres skyld, at forældrene gik fra hinanden. Kan du mon genkende det? Hvis du kan, skal du huske på, at dine forældres skilsmisse er noget, der foregår mellem din mor og din far. Det er dine forældres beslutning. Og du behøver ikke skulle vælge mellem dem.

I dit brev kan jeg læse, at der er rigtig mange ting omkring skilsmissen og specielt forholdet mellem din far og dig, der er blevet svært. Måske kunne det være en god idé at prøve at snakke med ham? Måske ved han slet ikke, hvor svært du har det. Måske går han bare rundt og fokuserer på, at han skal have et godt forhold til sin nye kærestes søn. Måske ved han ikke, at forholdet til dig lige nu er rigtig vigtigt at pleje. Alle disse ting vil du kunne finde ud ved at få snakket ud med ham. Måske er det svært at få sagt til ham, hvad der er hårdt og gør ondt? Så kunne du overveje at vise ham dit brev og måske mit svar. Eller måske skrive et nyt brev, som du kan give ham i starten af jeres snak? Måske er det svært at skulle snakke med ham, når I kun er jer to? Hvis du har det sådan, kan du spørge en af dine søskende, om han eller hun kan tage med og støtte dig.

Du skriver, at dine venner ikke støtter dig. Ved dine venner, hvordan du går rundt og har det? Hvis de ikke ved det, kunne det måske være en god idé at fortælle det til dem. På den måde vil de lettere kunne støtte dig, og de vil lettere kunne forstå, når du er lidt mere følsom. Måske har du sagt det til dine venner, men du synes stadig ikke, de støtter dig. Rigtig tit bliver folk i tvivl om, hvordan de bedst kan støtte dem, som alle ved har det svært. De bliver måske bange for at gøre eller sige noget, der skal gøre personen mere ked af det. Hvis du tænker, at dine venner måske godt kunne have det sådan, kan du overveje at fortælle dem, hvordan de bedst kan støtte dig.

På samme måde kan det også hjælpe at fortælle om skilsmissen på skolen, hvis de ikke allerede ved det. Det er nemlig helt almindeligt i din situation, at det går ud over skolen. For du bruger sikkert rigtig meget tid hver dag på at tænke på dine forældre og på skilsmissen. Hvis dine lærere ved, hvad der sker, kan de også lettere støtte dig og bedre forstå, hvorfor du har det svært.

Jeg håber, du kan bruge nogle af mine ideer, og at måske endda har lyst til afprøve nogle af dem. Jeg tror på, at det nok skal lykkes for dig og at du har det, der skal til, for at du kan få det bedre. Og når du får det bedre, vil du også opleve, at selvmordstankerne langsomt forsvinder. Hvis du har brug for flere ideer eller bare har lyst til at snakke, er du altid velkommen til at skrive eller ringe.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også få viden om dine rettigheder eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat