Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Voldtægt

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 17

Hvor er jeg virkelig glad for, at du vil fortælle om, hvad du har oplevet.
Hvis du har en særlig fortrolighed med din lærer, er det måske meget godt, at du starter med at fortælle ham eller hende, at du har brug for at snakke. Og at du har brug for, at han eller hun lytter.

Det er som regel en meget stor hjælp at fortælle, når man har oplevet så alvorlig en ting, som du har oplevet.

Din lærer har ikke pligt til at fortælle dine forældre, hvad du fortæller. Men din lærer har pligt til at hjælpe dig med at få dén hjælp, du har brug for. Din lærer har underretningspligt. Dét hedder det, når din lærer har pligt til at orientere kommunen om, at et barn eller en ung har brug for hjælp og derfor skal hjælpe dig videre. Det er nemlig ikke meningen, at du skal klare svære ting helt alene.

Hvis I har et godt forhold til hinanden, kan det måske være, at din lærer vil gå med dig og være din bisidder. En bisidder er en voksen, der sidder sammen med dig i samtalerne med kommunen, og som kan hjælpe dig med at få sagt det, der er svært.

Hvis din lærer ikke har mulighed at gå med dig, har vi i Børns Vilkår voksne, som er uddannet til at være bisiddere for børn og unge i møder, hvor det kan være svært at være alene.

Hvis du tjekker voldtægt.dk kan du se, at der er 9 centre rundt omkring i landet, hvor man kan få hjælp, i Jylland, på Fyn og på Sjælland. Jeg vil anbefale dig at ringe til det center, der ligger tættest på, hvor du bor. Du kan også ringe anonymt til deres telefon, og høre mere om hvordan de kan hjælpe dig først. De har åbent onsdage mellem 8.30 og 10.00 på nummeret 24 78 28 11.

Du kan enten selv ringe eller få hjælp til det af en, som du stoler på. Det kunne for eksempel være din lærer, der enten ringer for dig eller er hos dig, mens du ringer – hvis du har brug for det.

De fleste som har været udsat for sådan et overgreb, søger ikke hjælp lige med det samme. Der kan gå både kort og lang tid, før man er klar til at tale med andre om det. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert i den forbindelse.

Vi er forskellige med hensyn til, hvornår vi er klar til at få hjælp. Ligesom vi er forskellige med hensyn til, hvordan vi reagerer efter sådan et overgreb.

Du skal vide, at du har ret til at få den hjælp, du har brug for.

Jeg bliver lidt nysgerrig efter grunden til, at du ikke ønsker at få dine forældre inddraget i, hvad der er sket for dig.

Jeg bliver nysgerrig, fordi der er regler om, at forældre skal passe på deres barn. Og hjælpe, hvis der bliver brug for det.

Tænker du måske, at de vil bebrejde dig, hvad du har oplevet? Og måske tænke, at det er din egen skyld?

Tænker du måske, at de vil blive kede af det og ulykkelige? Og at du vil passe på dem og beskytte dem ved ikke at fortælle dem noget?

Eller kan det handle om følelser af ‘forkerthed’ og ‘pinlighed’ – der almindeligvis rammer personer, der har været udsat for krænkelser? Og som derfor kan gøre det svært for dig at bede om hjælp?

Der kan være mange tanker omkring det. Dét er jeg klar over – men det kunne måske være hjælpsomt for dig at undersøge, hvad det handler om for dig.

Jeg håber, du kan bruge mit svar til at komme videre og få den nødvendige hjælp. Jeg håber, du véd, at du er værdifuld og fortjener at få hjælp.

Du er velkommen til at ringe til os på BørneTelefonen på 116 111 og tale med en af de mange søde voksne, der sidder klar ved telefonerne – hvis det hjælper dig til at komme videre.

Jeg ønsker dig i hvert fald masser af held og lykke.

Kærlig hilsen fra

BørneTelefonen

Er du blevet seksuelt krænket?

Seksuelle krænkelser er, hvis du bliver tvunget, presset eller lokket til noget seksuelt. Det kan også være en krænkelse, selvom man ikke sagde nej.

En seksuel krænkelse er fx hvis nogen rører ved dig på en seksuel måde, uden at du har givet dem lov. Hvis du bliver bedt om at røre ved dem. Hvis du skal kigge på noget seksuelt eller gøre noget seksuelt – fx tage tøjet af.

Det er heller ikke ok, hvis du bliver presset til at tale om seksuelle emner – fx svare på spørgsmål, om du onanerer.

Det er vigtigt at tale med nogen, hvis man har været udsat for en krænkelse. Her kan du læse mere om seksuelle krænkelser og få gode råd.

Seksuel krænkelse Andre der hjælper

Anmeld digital krænkelse

Anmeld ulovlig deling af billeder og video samt digital afpresning
Læs mere

Anmeld seksuelt overgrebsmateriale

Anmelde seksuelt overgrebsmateriale med børn
Læs mere

Anmeld voldtægt og seksuelle overgreb

Hjælp til at anmelde voldtægt og seksuelle overgreb
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat