Brev

Var det et ‘rigitgt’ overgreb og er mine følelser omkring det forkerte?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære S.

Når den episode, du nævner, bliver ved med at dukke op i dine tanker, er det et tegn på, at den oplevelse har betydning for dig. Derfor tænker jeg, at det vil give god mening, at du fortæller om det til din psykolog. Måske vil du finde andre oplevelser gennem din barndom, som har betydning for dit nuværende liv og det manglende selvværd, som du beskriver.

Gennem mange år har du gået og gemt på den oplevelse med din papbror, og du skriver, at selv nu er det ubehageligt at fortælle om. Ubehaget, du mærker nu, er den lille piges ubehag, som du ikke vovede at mærke dengang. Du fortæller om det virvar af følelser, du havde dengang. Både nydelse, håb om omsorg og opmærksomhed og skam.

Det kan en 8 årig ikke forholde sig til, men nu hvor du er voksen, kan du. Derfor er det godt, at du tager episoden frem, også selv om det er med lidt hjertebanken.

Det er helt forståeligt, at du også nød berøringen. Du havde jo længe ventet på, at han så dig, og dette var jo en måde at blive set.

Men samtidig forstod du ikke, hvad der skete, og måske har du instinktivt vidst, at det ikke var i orden. Og det tænker jeg, er forklaringen på, at du både følte nydelse og skam.

Mindre børn er tit nysgerrige over for deres egne og andres kønsorganer, og det er helt almindeligt, at de undersøger og berører hinanden. Hvis det sker med begge børns accept. Det ville man opfatte som børns sexlege.

Men når det er en 14-15 årig dreng, der berører og undersøger en 8 årig pige, er det ikke bare en uskyldig leg. En dreng på den alder ved godt, hvad sex handler om, og hvad man må og ikke må. Derfor var det et overgreb.

Sådan som du beskriver det, tænker jeg, at han har været nysgerrig, og måske har han mærket, at du higede efter hans opmærksomhed. Derfor tænkte han måske, at han kunne få tilfredsstillet sin nysgerrighed hos dig.

Men det var ikke i orden at gøre det.

Nu har du fået taget hul på, at fortælle om din oplevelse som 8 årig. Du vil nok opleve, at jo mere, du får fortalt om det, jo mindre vil det fylde hos dig, og jo bedre kan du komme videre med dit liv.

Mange gode tanker fra BørneTelefonen

Er du blevet seksuelt krænket?

Seksuelle krænkelser er, hvis du bliver tvunget, presset eller lokket til noget seksuelt. Det kan også være en krænkelse, selvom man ikke sagde nej.

En seksuel krænkelse er fx hvis nogen rører ved dig på en seksuel måde, uden at du har givet dem lov. Hvis du bliver bedt om at røre ved dem. Hvis du skal kigge på noget seksuelt eller gøre noget seksuelt – fx tage tøjet af.

Det er heller ikke ok, hvis du bliver presset til at tale om seksuelle emner – fx svare på spørgsmål, om du onanerer.

Det er vigtigt at tale med nogen, hvis man har været udsat for en krænkelse. Her kan du læse mere om seksuelle krænkelser og få gode råd.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat