Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Seksuelt overgreb?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Tak for dit brev. Du beskriver meget fint, de forskellige følelser og tanker du har om det, der skete. Hvor er det godt, at du kan mærke, at dine grænser overskrides, når du ikke bliver spurgt, om du har lyst. Det skal du holde fast i.

Du har nemlig helt ret. Det er ikke okay, at han ikke spurgte. Når man prøver sig frem seksuelt, skal man altid huske, at den anden skal være okay med det. Din ven burde derfor ikke have rørt ved dig, mens du sov. Du er nu bekymret for, om det er sket før. Og selvom jeg tror, du ville være vågnet, hvis han tidligere havde forsøgt, så kan jeg godt forstå, at du får en usikkerhed om det.  

Du har håndteret situationen fint. Og dine overvejelser om, hvad du nu kan gøre, er rigtig fornuftige. Det er super sejt af dig, at du har tænkt dig at tage en snak med ham. Det synes jeg, du skal gøre. Og jeg synes faktisk ikke, du skal vente, til det sker igen. Hvis du får talt med ham nu, så skal du nemlig ikke gå og være bekymret over, om det sker igen. Det vil være utrygt for dig. Og det vil nok også gå ud over jeres venskab – som du jo sætter pris på. 

Det er sikkert lidt svært at få taget hul på snakken. Men hvis du fortæller ham, at der er noget vigtigt, I skal tale om, så tror jeg godt, at han allerede ved, hvad det handler om. 
Fortæl ham, at du var vågen, og at det overskred dine grænser. Fortæl også, at du bliver usikker på, om det også er sket tidligere. 

Måske udvikler snakken sig til, at I finder ud af, at I gerne vil afprøve det seksuelle sammen. Så er det dog vigtigt at huske, at han er ældre end dig. Det betyder, at han i princippet ikke må have sex med dig, før du fylder 15 år. Og måske er han også klar til nogle andre ting, end du er. Derfor er det super vigtigt, at både du og han lytter til dine grænser. 

En anden ting, du kan gøre, er at snakke med en voksen, som du også selv nævner. Det kan tit være rigtig rart at få støtte fra en voksen. Og det behøver ikke at give din ven problemer. En voksen vil kunne tage en snak med dig om, hvordan du får sagt fra. Og den voksne vil også kunne tage en snak med din ven om, hvordan man respekterer andres grænser. Overvej derfor, om der er en voksen, du kan fortælle det til. Måske en lærer eller pædagog, som kender jer begge.

Du er også altid velkommen til at ringe ind på 116111. Her sidder søde rådgivere klar til at lytte og hjælpe. Jeg ønsker dig alt det bedste.

Venlig hilsen BørneTelefonen

 

 

 

Er du blevet seksuelt krænket?

Seksuelle krænkelser er, hvis du bliver tvunget, presset eller lokket til noget seksuelt. Det kan også være en krænkelse, selvom man ikke sagde nej.

En seksuel krænkelse er fx hvis nogen rører ved dig på en seksuel måde, uden at du har givet dem lov. Hvis du bliver bedt om at røre ved dem. Hvis du skal kigge på noget seksuelt eller gøre noget seksuelt – fx tage tøjet af.

Det er heller ikke ok, hvis du bliver presset til at tale om seksuelle emner – fx svare på spørgsmål, om du onanerer.

Det er vigtigt at tale med nogen, hvis man har været udsat for en krænkelse. Her kan du læse mere om seksuelle krænkelser og få gode råd.

Seksuel krænkelse Andre der hjælper

Anmeld digital krænkelse

Anmeld ulovlig deling af billeder og video samt digital afpresning
Læs mere

Anmeld seksuelt overgrebsmateriale

Anmelde seksuelt overgrebsmateriale med børn
Læs mere

Anmeld voldtægt og seksuelle overgreb

Hjælp til at anmelde voldtægt og seksuelle overgreb
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat