Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Problemernes problemer

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Tak for dit brev. Du har helt ret i, at du har være gennem lidt af hvert, og sikke noget din stedfar og en af hans bedste venner, har udsat dig for - det er bare ikke iorden og det er forbudt at være voldelig overfor børn og at misbruge børn. Hvor var det bare modigt og så stærkt, at du fortalte din mor om det, og jeg tænker, at det må have været en stor lettelse at fortælle det og at din mor flyttede fra din lillebrors far. Jeg kan sagtens forstå, at det kan være svært at vide, hvad du kan gøre nu. Med de ting du skriver om, at du har været udsat for og måtte holde til i mange år, så fornemmer jeg en pige som stadig kæmper for at få det godt og du virker til at være stærk og handlekraftig.

Du nævner flere ting i dit brev, som jeg forstår, at du ønske at finde hjælp til. Som jeg forstår det, så ved du ikke hvad du skal gøre i forhold til, at du stadig vågner og skriger om natten, de ting du har været udsat for på kostskolen og det, at du ikke har set din lillebror i to år - er det mon rigtigt forstået? Jeg tænker det er det, du mener med din overskrift 'Problemernes problemer', at det du kæmper med nu er grundet problemer som andre har skabt i dit liv?

Det, at du stadig vågner om natten og skriger, at de skal stoppe, ser ud til at være et tydeligt signal om, at der stadig er ting du kæmper med fra volden og det misbrug du har været udsat for, og hvis du samtidig er udsat for psykisk og fysisk vold på kostskolen, så er det mange tunge ting du kæmper med og måske står alene med. Derfor tænker jeg, om du har talt med nogen eller taler med nogen om det - det kan være lærere, pædagoger, venner og familie som er omkring dig? Det kan være meget hjælsomt, men det jeg tænker skal til, for at hjælpe dig bedst, er at du får samtaler med en psykolog eller psykiater, som kender til seksuelle overgreb mod børn og unge.

Hvis din mor eller en anden kan støtte dig, så vil jeg anbefale dig, at du/I ringer til din læge og fortæller det, og din kommune kan også hjælpe dig her. Måske ved din læge ikke, hvad du har været udsat for, og derfor er det vigtigt, at lægen får det at vide. Hvis du tænker, det er for svært at sige til lægen, kan du måske skrive det i et brev til din læge eller bruge det brev, du har skrevet ind til mig. Så ved din læge lidt om, hvad der er sket i dit liv og det du ønsker hjælp til. Navnet på din læge og telefonnummeret står på dit gule sundhedskort. Det tænker jeg, kan være første skridt til at få hjælp.

Du har ikke set din bror i to år, mon det er de voksne omkring jer, der ikke vil have at I ser hinanden eller er det kommunen, der har besluttet det? Du har ret til at samvær - at være sammen med dine søskende, også når du er anbragt, med mindre, at kommunen har besluttet, at det ikke er godt. Hvis der ikke er nogle beslutninger om det, kan du fx snakke med en voksen på kostskolen, din mor eller din sagsbehandler på kommunen om, at du gerne vil se din lillebror. Måske er du også bekymret for, hvordan han har det hos sin far - så er det en god idé at sige det til en voksen, også at hans far har sparket og slået dig og din lillebror. Så kommunen også kan hjælpe din lillebror, hvis han ikke har det godt hos sin far.

Vi har også mulighed for at hjælpe dig med en bisidder, en voksen fra BørneTelefonen, som kan gå med dig til møder på kommunen og hjælpe dig med, at dine rettigheder bliver overholdt og du får sagt de ting, som er vigtige for dig. Du kan få en bisidder ved at ringe ind til BørneTelefonen 116111 og bede om en bisidder, så sørger rådgivernen for at bisidderen kontakter dig. Du kan også ringe direkte på vores hovednummer 35555559 og bede om at tale med en bisidder (der er åbent mandag til torsdag 9-16, og fredag 9-15).  Jeg tænker, at det vil være en rigtig god hjælp for dig, med de ting du kæmper med. Du kan læse mere om bisidder her: 

 

I brevet bliver jeg i tvivl om den vold og misbrug, du har været udsat for, er blevet anmeldt til politiet? Måske ved du det ikke, men måske kan din mor eller den sagsbehandler som du har i kommunen hjælpe dig med et svar på det? Selvom det er nogle år siden, at du har været udsat for misbrug, så er det stadig muligt at anmelde det og du har ret til at få en gratis advokat, det man kalder en bistandsadvokat. Mon der er nogen, der kan hjælpe dig med at finde ud af det? Ellers kan du også snakke med os om det, hvis du har brug for det? 

Jeg håber, at du kan bruge mine forslag til, hvad du kan gøre og du skal vide, at du er meget velkommen til at ringe ind til os på 116111 og snakke med en rådgiver 11-23. Du kan fortælle dit idnr. på dit brev, hvis det er svært at fortælle om, så kan rådgiveren læse det og I kan snakke videre om de ting, du har brug for.

Jeg sender dig mange kram og tanker fra

BørneTelefonen

 

Få flere gode råd, hvis du oplever Vold i familien

Vold er altid ulovligt, så hvis du oplever vold i familien, er det rigtig vigtigt, at du får hjælp. Hvis din mor eller far slår eller taler nedladende til dig, så er det aldrig din skyld! Det er altid de voksnes ansvar, at du føler dig tryg.

Vold kan ske på forskellige måder. Nogle oplever, at deres forældre er voldelige overfor hinanden. Det kan også være, at volden går ud over dig eller dine søskende.

Vold i hjemmet kan både være fysisk og psykisk. Fysisk vold er, hvis man fx bliver sparket, slået, rusket eller nevet. Psykisk vold er, hvis man fx bliver ignoreret, ydmyget, truet eller talt nedladende til.

Her på siden kan du få nogle råd til, hvordan du kan få hjælp, hvis du oplever vold derhjemme. Du kan se en video om vold i familien, læse om rettigheder, få hjælp til at skrive et brev eller læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Vold Andre der hjælper

din kommune – din Indgang

Rådgivning og andre hjælptilbud for børn og unge.
Læs mere

Bryd Tavsheden

Til dig, der er udsat for vold i familien eller i et kæresteforhold (13-24 år)
Læs mere

Ud af voldens skygge

Rådgivning og behandlingstilbud til voldsramte kvinder og børn (over 18 år)
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat