Brev

Mobning

Svar fra

Børnetelefonen

Du har sendt dit brev til Børn Hjælper Børn. En fra BørneTelefonen har besluttet, at det er bedst, at du får svar af en voksen rådgiver. Vi håber, at du alligevel vil kunne bruge svaret. Dit svar kommer her:

Kære pige på 11 år,

Tusinde tak for dit brev! Og hvor er det godt du skriver til os, for jeg kan læse, at du har brug for nogle at dele dine oplevelser med. Hvor er det bare sejt og modigt, at du deler dem med mig!

Du fortæller i brevet, at drengene i din klasse har været onde ved dig, snakket ondt om dig og slået dig siden 0. klasse. En gang om året har de alle gået sammen og gået efter dig.

Hvor kan jeg godt forstå, at det gør dig ked af det. Og du skal vide, at det du oplever ikke er okay!

Det bekymrer mig faktisk, at du ikke har fået hjælp til at stoppe det.

Men hvor er det godt, at du har løbet hen til din bror og hans venner, og at de har hjulpet dig. Jeg forestiller mig, det må være en stor hjælp at have en bror, der passer på dig.

Nu er der desværre kun en, der hjælper dig, fordi du er blevet bange for, at din bror og din ven også bliver slået eller noget andet, hvis de hjælper dig.

Hvor er det en omsorgsfuld tanke, at du vil passe på dem – mon du kan forestille dig, at de omvendt også gerne vil passe på dig, hvis de får chancen?

Men ingen af jer skal være bange for at blive slået. Mon det er okay, hvis jeg fortæller lidt om dine rettigheder?

Vold er nemlig ulovligt. Så når du oplever at blive slået i skolen, så er det faktisk ulovligt. Og så kan det meldes til politiet. Det betyder også, at de voksne der kender til volden har pligt til at hjælpe dig. Mon dine forældre eller en lærer på skolen ved, at du bliver slået?

Alle skoler skal have en antimobbestrategi. Det betyder, at de skal have en plan for at undgå mobning og stoppe det, hvis det sker. Derfor er det rigtig vigtigt skolen ved, hvis nogle elever oplever mobning, så de kan hjælpe med at stoppe det.

Og man kan faktisk klage over det, hvis ikke skolen hjælper med at stoppe det. Du kan læse mere på vores side om Rettigheder og mobning. Nederst på siden kan du se, hvordan man kan lave en klage.

Det er nemlig rigtig alvorligt at opleve mobning. Og det er ikke noget, man kan klare selv, men noget man har brug for hjælp til at stoppe. Jeg kan godt forstå, at du er blevet træt af det, og det giver dig lyst til at flytte skole.

Du fortæller også, at det har givet dig lyst til at dræbe dig selv. Det bekymrer mig, at du har det sådan – og at du ikke har fået hjælp endnu. For det er rigtig lang tid, du har holdt ud alene.

Når man har det rigtig svært, kan tanker om at dræbe sig selv komme. Det kan være en måde at se sig ud af alt det, der er svært. Og de fleste oplever, at de tanker forsvinder, når man får det bedre.

Derfor er det rigtig vigtigt, at du får hjælp nu til at få det bedre.

Første skridt er at få det fortalt til en voksen, du er tryg ved. En som kan hjælpe dig. Det kan være dine forældre, en moster, en lærer eller en anden.

Hvis det er svært at skulle sige det selv, kan du måske få din bror til at hjælpe med at fortælle det. Du kan også skrive det i et brev. På den måde er du sikker på, at du får fortalt det hele. Du kan bruge vores guide her, hvis du har brug for hjælp til at komme i gang.

Den du fortæller det til, kan hjælpe dig med at snakke med skolen om at stoppe mobningen og at du bliver slået. Personen kan også hjælpe dig med at få hjælp til at få det bedre.

Det er bare rigtig vigtigt, at du får hjælp fra en voksen til alt det. Det er alt for meget at stå med selv.

Men hvor er du bare sej og fuld af styrke, når du har skrevet herind om, hvad du oplever! Og jeg kan læse i dit brev, at du er en meget omsorgsfuld pige. Jeg tænker, du betyder rigtig meget for din ven og din bror!

Jeg tror på, du kan finde modet til at fortælle, hvad du oplever, så du kan få hjælp.

Du er altid velkommen til at skrive igen eller ringe på tlf. 116111, hvis du vil snakke mere om, hvad du oplever og kan gøre.

Jeg ønsker dig alt det bedste!

Knus BørneTelefonen

Få flere gode råd om hvordan man kan stoppe mobning

Bliver du mobbet, holdt uden for, kaldt øgenavne, drillet, ignoreret eller bliver du måske skubbet eller slået? Lige meget hvad skal det stoppes, for ingen mennesker skal finde sig i mobning.

Mobning forgår også på sociale medier. Det kaldes cybermobning, digital mobning eller internet mobning. Net-mobning kan have store konsekvenser, fordi det kan være svært at slette igen og det kan betyde, at den der mobbes, aldrig får en pause fra mobberiet.

Måske man kunne tro, at mobning kun forgår mellem mobberen og mobbeofferet, men faktisk er mobning ofte et resultat af en dårlig kultur i klassen. Mobning er hele klassens problem. Vidste du at din skole også skal have en antimobbestrategi? Og hvis du fortæller skolen, at du bliver mobbet, er det deres pligt at hjælpe dig.

Hvis du selv eller en du kender bliver mobbet, så kig på siden her og få hjælp til hvad man kan gøre for at stoppe mobning. Du kan se film, læse andre børns breve og BørneTelefonen svar eller du kan se, hvordan du klager til din skole.

Guide
Bliver du mobbet? Har skolen ikke hjulpet? Så har du ret til at klage. Følg guiden og se hvilke muligheder du har.

Trin-for-trin hjælp

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Føler du dig ensom og udenfor fællesskabet? Du er ikke den eneste. Alle kan føle sig ensomme engang i mellem, men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Man kan godt være alene uden at føle sig ensom, og omvendt kan man godt have mange venner samtidigt med, at man føler sig ensom.

Hvis du føler dig ensom, kan det være, du har tanker som: Hvorfor er der ingen, der forstår mig? Hvorfor bliver jeg aldrig inviteret?  Hvorfor har jeg ikke nogen BFF? Hvorfor er der aldrig nogen, der liker mine billeder eller skriver til mig? Hvordan får jeg gode venner? Hvorfor føler jeg mig ensom? Og hvordan kommer jeg ud af ensomheden?

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Guide: mobning

Guide
Bliver du mobbet? Har skolen ikke hjulpet? Så har du ret til at klage. Følg guiden og se hvilke muligheder du har.

Trin-for-trin hjælp

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat