Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min bedsteven krænkede mig seksuelt

Hej Børnetelefonen
Jeg er en pige på 16 år, men det jeg gerne vil komme ud med er sket for cirka 2 år siden. Jeg var ret gode venner med en dreng fra min klasse, vi kaldte hinanden for bror og søster. Vi havde altid hinandens ryg når det var. En dag kom han hen til mig og begyndte og røre mig meget ubehageligt, jeg sagde til ham at han skulle stoppe også stoppede han, men efter nogle per minutter kom han ved siden af mig igen og rørte ved mit lår og tog sin hånd lidt højere op. Jeg blev ret sur på ham og efter den dag gav jeg ikke fjæs til ham. Han kom og spurgte mig hvorfor jeg holdte afstand fra ham som om intet var sket. Jeg fandt så ud af at den dreng var en meget klam person og at han rørte piger forskellige steder og skrev meget klamt. Her i dag går jeg stadig i samme klasse som ham og han er begyndt med at være gode venner med min nuværende bedsteveninde. Jeg har advaret hende mange gange omkring ham, men hun ignorere det altid, mine andre veninder har også advaret hende og vi ved ikke hvordan vi kan holde hende fra ham. Jeg blev selv påvirket af den oplevelse og vil ikke have hun oplever det samme. Hvad kan jeg gøre for at få hende til at holde sig fra ham?

Pige, 16 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16

Hvor kan jeg godt forstå, at sådan en ubehagelig oplevelse stadig påvirker dig og at du gerne vil skåne din bedsteveninde, for at skulle igennem det samme.

Det er et rigtigt stort svigt, når en person man holder af og stoler på, pludselig overskrider ens grænser. Derfor er det også godt, at du fik sagt fra overfor ham og passede på dig selv ved at tage afstand dengang.
Jeg kan høre på dig, at du godt ved, at det din ven gjorde, på ingen måde var okay. Det har du fuldstændig ret i.

Jeg kan godt forstå, at du bliver bekymret på din bedste venindes vegne. Du har gjort det helt rigtige, ved at fortælle hende om dine erfaringer med ham, også så hun ved, hvorfor du tager afstand fra ham nu. Jeg forestiller mig, at det også kan føles lidt hårdt for dig, at hun ignorerer dine advarsler, når I er så gode veninder? Er det mon rigtigt forstået?

Uanset hvad så har du allerede gjort det rigtige i forhold til jeres venskab. Men i sidste ende vælger hun selv, hvem hun gerne vil snakke med. Det er vigtigt at huske på, at hun i dét valg ikke fravælger dig. Også selvom det måske er den følelse, som du sidder tilbage med?

Jeg kan fornemme, at jeres venskab er vigtigt for dig. Måske kan du fortælle hende, at du er rigtig glad for hende som veninde, og at du er der til at snakke, hvis hun en dag oplever han gør noget klamt. På den måde får du vist hende, at hun betyder meget for dig, og at du egentlig bare gerne vil beskytte hende. Kunne det mon være en mulighed? Du kan også fortælle hende, at du ikke selv har lyst til at snakke med ham, men at du gerne vil fortsætte med at være hendes bedste veninde.

Du skriver, at du synes drengen er klam. Jeg tænker mere, at han har gjort noget klamt. I fremtiden kan han ændre sin opførsel og blive bedre til at respektere andres grænser. Det kan jo være, at han allerede har fået noget at tænke over efter oplevelsen med dig? Du behøver ikke at være enig med mig, men jeg tror meget på, at mennesker kan forbedre deres opførsel, hvis de selv vil.

Du virker til at være en rigtig god veninde og en stærk pige. Jeg tror på, at du kan få en god snak med din veninde og beholde jeres god venskab, selvom hun har valgt også at snakke med ham.

De bedste hilsner fra BørneTelefonen

Er du blevet seksuelt krænket?

Seksuelle krænkelser er, hvis du bliver tvunget, presset eller lokket til noget seksuelt. Det kan også være en krænkelse, selvom man ikke sagde nej.

En seksuel krænkelse er fx hvis nogen rører ved dig på en seksuel måde, uden at du har givet dem lov. Hvis du bliver bedt om at røre ved dem. Hvis du skal kigge på noget seksuelt eller gøre noget seksuelt – fx tage tøjet af.

Det er heller ikke ok, hvis du bliver presset til at tale om seksuelle emner – fx svare på spørgsmål, om du onanerer.

Det er vigtigt at tale med nogen, hvis man har været udsat for en krænkelse. Her kan du læse mere om seksuelle krænkelser og få gode råd.

Seksuel krænkelse Andre der hjælper

Anmeld digital krænkelse

Anmeld ulovlig deling af billeder og video samt digital afpresning
Læs mere

Anmeld seksuelt overgrebsmateriale

Anmelde seksuelt overgrebsmateriale med børn
Læs mere

Anmeld voldtægt og seksuelle overgreb

Hjælp til at anmelde voldtægt og seksuelle overgreb
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat