Kære pige på 15 år
Allerførst så vil jeg rose dig for, at du havde mod til at fortælle dine forældre, hvad der var sket. Selvom du var bange for, at de ville blive sure på dig, over du havde drukket, så fortalte du det alligevel. Det var bare rigtig godt, for det kan være svært at gå alene med sådan en voldsom oplevelse. Støtte og omsorg fra din familie er vigtigt i sådan en situation. Godt at dine forældre tog situationen alvorligt.
Jeg kan læse, at netop tankerne omkring, hvad der har været sket og spørgsmålene fylder rigtig meget for dig. Jeg vil derfor svarer dem et ad gangen.
Er det min egen skyld da jeg har drukket?
Nej, overhovedet ikke og det mener jeg, at der klart er flere grunde til. Først og fremmest, så sagde du faktisk nej og du bedte ham om at stoppe. Det burde han have respekteret og ikke være gået videre. Derudover - så netop fordi du var så beruset, så burde han ikke have sex med dig, fordi det gjorde dig ude af stand til at sige ordentlig fra eller til. At udnytte en person seksuelt, som er meget beruset er slet ikke i orden. Det er ligesom at udnytte en, som er bedøvet.
Har jeg selv kunne lægge op til det?
Ligegyldig, hvad der har været gået forud for at dette skete, så har du ret til at sige fra og stoppe det – også selvom det er lige før eller under sex. At have sex er alene noget, som skal foregå frivilligt og hvis den ene ikke ønsker det længere, så har man ret til at stoppe det. Det skal den anden respektere. Du har ret til din egen krop og det er dig, der bestemmer over den. Så det der skete efter du har sagt nej, gjort anden form for modstand mod det, det er sket i mod din vilje og derfor må det betragtes som et overgreb mod dig.
Er det normalt at jeg ikke tør sove med lyset slukket, eller faktisk slet ikke vil sove?
Hvis det er noget, som er kommet efter episoden, så kan det være et udtryk for, at du lige nu er i en krise. Ikke at kunne, ville eller turde sove er en almindelig reaktion på at være i krise, hvis man har været udsat for noget, som man har oplevet har været traumatisk eller som har påvirket én meget.
Er det normalt at jeg hører hans stemme hele tiden når jeg lukker øjnene?
Dette kan også være en almindelig krisereaktion. At gennemopleve episoden i hovedet flere gange, at høre stemmen eller at se det som en film er også reaktioner, som kan være tegn på, at det der har været sket er (har været) traumatisk og belastende for dig.
Er det faktisk voldtægt eller hvordan og hvorledes?
Ud fra din beskrivelse, så vil jeg tænke, at du har været udsat for en voldtægt/overgreb af en eller anden karakter. Det gør jeg, fordi du beskriver, at du blødte og du havde ondt, at du husker, at du havde sagt nej og havde bedt ham om at stoppe. Altså, at der er sket noget, som er sket imod din vilje. Du befandt dig også i en så beruset tilstand, hvor du ikke reelt har været i stand til at acceptere, at I skulle have sex med hinanden.
Dine forældre gjorde det helt rigtige ved at kontakte politiet. Det er vigtigt for mig at fortælle dig, at selvom politiet mener, at de ikke kan bevise, at dette har været en voldtægt, så ændrer det ikke ved, at du har oplevet det som et overgreb og at du ikke ønskede, det skulle ske.
Der er mange voldtægter, der ikke kommer i retten, fordi politiet mener, at de ikke har beviser for, at det har været foregået imod personens vilje. Det betyder ikke, at det ikke har været sket sådan – og om det kan bevises eller ej, så kan man have brug for hjælp til at komme igennem det, som man har været udsat for.
Et overgreb påvirker ikke kun én fysisk, men også psykisk – og jeg tænker, at det er det, som du oplever lige nu, når du ikke tør ligge dig til at sove og du hører hans stemme, når du lukker dine øjne.
Der findes steder rundt omkring i landet, som hjælper mennesker, som har været udsat for overgreb. På disse centre, så kan man også få hjælp til at f.eks. at tale om de mange tanker, følelser og spørgsmål, som man kan have, med fagpersoner, som ved rigtig meget om, hvordan mennesker kan reagere efter et overgreb. Der er mulighed for både at få hjælp af psykologer, socialrådgivere, læger og sygeplejersker. Det kan nemlig være forskelligt hvilken hjælp, som man kan have brug for. De kan her også undersøge, om der er nogle fysiske tegn og skader efter overgrebet eller om man kan have brug for at blive behandlet for en kønssygdom. Jo længere tid, der går, jo svære kan det dog være at se de fysiske tegn. Jeg vil derfor foreslå dig at kontakte sådan et center. Du kan her læse mere om det her (måske gerne sammen med dine forældre): http://www.voldtaegt.dk/hj%c3%a6lp+efter+overgreb
Jeg håber, at du oplever, at du har fået svar på dine spørgsmål, og at det også er lykkedes mig, at gøre det tydeligt for dig, at det ikke er din skyld. Du havde ret til at sige fra og få dine ord og krop respekteret – ligegyldig hvilke tilstand du har været i på det tidspunkt.
Hvis du oplever at svaret måske har ført til nye spørgsmål eller tanker, så er du meget velkommen til at ringe, sms eller chatte med en rådgiver BørneTelefonen eller skrive til os igen.
Store knus fra os på BørneTelefonen.