Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Er det seksuelt overgreb?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 14 år.

Hvor er det godt, at du har skrevet herind, jeg vil forsøge at hjælpe dig så godt, jeg kan.

Der er mange, som skriver ind til BørneTelefonen, som oplever, at deres grænser bliver seksuelt overskredet. Så du er ikke alene.

Når du skriver, at mange fra din årgang er begyndt at lave seksuelle bevægelser op af andre, tænker jeg, at det ikke må være særlig rart hverken at blive holdt fast eller være i nærheden af. Jeg kan godt forstå, at du gerne vil have det stoppet.

Du skriver, at de siger, at du skal stoppe med at skrige og kalde efter hjælp. Det fortæller mig, at det er noget, som du har gjort. Det er rigtig godt! Det er en kæmpe styrke at kunne sige fra. Den styrke skal du holde fast i uanset, hvad de andre siger.

Du har faktisk ret til at sige fra og bestemme over din egen krop. Det betyder, at der er ingen som må tvinge dig til noget, som du ikke synes er rart. Derfor skal du holde fast i, at det, som de gør, ikke er o.k.

Det kan for nogen være rart at tale med en voksen, som kan hjælpe med at få det stoppet. Du skriver, at sidst du talte med dine forældre om noget, som var galt, snakkede du ikke med en klassekammerat i et år.

Mon det vil give mening for dig at tale med din lærer i stedet? Han eller hun vil kunne tage problemet op på klassen uden at nævne dit navn. Hvad mon du tænker om det?

Det kan også være din sundhedsplejerske eller en anden vens forældre, som du har fortrolighed med. Jeg kan forestille mig, at dine andre klassekammerater, som også oplever at blive holdt fast, heller ikke synes, at det er rart. Måske du synes, at det giver mening at snakke med vennerne først og derefter en voksen.

Det kan for nogen være svært at tage snakken med en voksen. Du kunne eventuelt vise dit brev og mit svar som start til jeres snak, hvis du tænker, at det så kunne være nemmere.

Når du skriver om de andre drenges far og hans kommentar på dit grin over en vittighed får det mig til at tænke på, at det aldrig er rart at blive misforstået. Måske bed du ekstra mærke i det den dag, fordi hans søn gør noget, som, du ikke synes, er rart. Gad vide, om det er sådan, at du har det?

Jeg håber, at du får snakket med en voksen, som kan hjælpe med at stoppe de seksuelle bevægelser. Du viser mig i hvert fald med dit brev, at du har modet, da du allerede har skrevet herind. Det kræver nemlig mod. Du er super sej!

De bedste hilsner

BørneTelefonen.

 

Er du blevet seksuelt krænket?

Seksuelle krænkelser er, hvis du bliver tvunget, presset eller lokket til noget seksuelt. Det kan også være en krænkelse, selvom man ikke sagde nej.

En seksuel krænkelse er fx hvis nogen rører ved dig på en seksuel måde, uden at du har givet dem lov. Hvis du bliver bedt om at røre ved dem. Hvis du skal kigge på noget seksuelt eller gøre noget seksuelt – fx tage tøjet af.

Det er heller ikke ok, hvis du bliver presset til at tale om seksuelle emner – fx svare på spørgsmål, om du onanerer.

Det er vigtigt at tale med nogen, hvis man har været udsat for en krænkelse. Her kan du læse mere om seksuelle krænkelser og få gode råd.

Seksuel krænkelse Andre der hjælper

Anmeld digital krænkelse

Anmeld ulovlig deling af billeder og video samt digital afpresning
Læs mere

Anmeld seksuelt overgrebsmateriale

Anmelde seksuelt overgrebsmateriale med børn
Læs mere

Anmeld voldtægt og seksuelle overgreb

Hjælp til at anmelde voldtægt og seksuelle overgreb
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat