Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Det er blevet slemmere

Hej børnetelefonen..
Jeg er lidt usikker på, hvorfor jeg overhovedet vælger, at skrive herind. Måske det er tanken om, at jeg er anonyme og ikke viser hvem jeg er, der gør at jeg vælger det..

Men i såfald, jeg er en pige på 17 år, som går i 2.g.

Jeg i 6 år gjort skade på mig selv (cutting). Det har været meget on/off i perioder. Nogle gange har jeg skåret i mig selv op til flere gange om dagen, hvor andre gange har jeg gjort det 1 gang hver anden uge.
Jeg har altid haft det forfærdeligt selvhad og tanken om, at jeg ikke er god nok. Mine forældre gik fra hinanden, da jeg var 11 og det var skilsmissen, som udløste selvskaden og selve det dårlige selvværd.

Jeg har altid følt jeg havde det under kontrol, det var først i slutningen af 9.klasse, jeg valgte at fortælle mine forældre om det.

Mit problem er, at jeg i februar blev seksuelt krænket eller voldtaget (jeg er stadig i tvivl, det er min psykolog også!) af en dreng fra min klasse og en af hans venner til en privatfest. Jeg var utrolig tryg ved ham drengen fra min klasse og vi havde været små-kærester, i lidt over 7 måneder. Da overgrebet skete knækkede jeg fuldstændig sammen.

Jeg reagerede ikke på det, lod som ingen ting og fortsat kom i skole hver dag, som om intet var sket. Der gik en uge før jeg ikke kunne mere og fortalte det til mine forældre, som sendt mig til psykolog – først ved nogen ungekontakt (som jeg gik hos i 8.klasse) og så videre til en mere professionel psykolog.

Jeg har IKKE på nogen måde villet snakke, fortælle i detaljer eller prøve at mærke min krop når jeg er hos min psykolog.
Ikke før nu. Efter 7 lange måneder med selvskade, pjækkerier, opkastning, angstanfald og ensomhed er jeg begyndt at snakke.

Problemet er bare nu, at jeg har fået det endnu værre.
Jeg er begyndt at komme med nogle reaktioner, jeg slet ikke vidste jeg havde. Jeg er som et lille barn. Jeg tør ikke noget. Jeg bliver ked af det over det mindste, ALT påvirker mig.

Jeg skader mig selv meget meget mere end jeg nogensinde har gjort før. Det piner og tilfredsstiller mig på en og samme tid.
Det er en tryghed at lave et snit i håndledet, armen, på hoften eller låret. For det er en handling jeg 100% selv har kontrol over.
Den fysiske smerte er blot nemmere at håndtere end den psykiske.

Jeg skriver herinde, fordi jeg ærligt ved hvad jeg skal stille op mere..
At skærer i sig selv er ikke godt, det er jeg klar over! Men alligevel bliver jeg ved. Jeg føler ikke, at jeg kan bruge min (ellers meget dygtige) psykolog til noget. Hvorfor er det blevet så voldsomt? Og hvorfor i alverden følelses det så godt, at både se blodet pible frem og mærke min puls banke på livet løs..?
Jeg føler, at jeg er syg.. Er jeg det?

Hilsen hende der mangler svar

Pige, 17 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 17 år

Tak for dit brev. Hvor er det godt, du skriver ind og fortæller din historie. Nogen gange føler man, at man kan fortælle nogen flere ting, når man er anonym. Men det der er vigtigt her, er at du rækker ud efter hjælp. Det kræver mod og er langt fra alle der tør det, så det er altså flot gået! 

Du skriver, at du har oplevet et seksuelt overgreb fra din daværende kæreste og hans ven. Det er et stor brist på tillid at opleve fra en kæreste gennem en længere periode, og det er der ingen der bør opleve. Det er simpelthen ikke okay, det han og hans ven har gjort. Du skal vide, at det er en rigtig normal reaktion, du har. Jeg ved fra andre der har oplevet overgreb, at der kan gå ret lang tid før man begynder at tale om det. Tit når man så begynder at tale om det, kan alle de uforløste tanker og følelser, der er forbundet med overgrebet, ramme en med stor fart. Det kan gøre, at man føler, man falder endnu længere ned, end man var før. Men det kan være et tegn på, at du er ved at bearbejde, hvad det er der er sket. Og det kan godt lade sig gøre! Du har skrevet ind og bedt om hjælp selvom, der er rigtig mange svære ting i din hverdag lige nu. Og det viser igen en enorm styrke, som du aldrig må glemme!

Jeg vil råde dig til at tage kontakt til LMS – Landsforeningen mod Spiseforstyrrelse & Selvskade. Måske kender du dem i forvejen? De er rigtig søde og dygtige, og du kan både få anonym og personlig rådgivning. Hvis du har lyst til at læse mere om dem, kan du finde deres hjemmeside her. Det kan også være en rigtig god idé at fortælle dine nærmeste, hvordan du har det. Selvom det kan være rigtig svært, kan det hjælpe at dele alle de svære ting. Jeg håber, du fortsætter med din psykolog. Det er noget af det, der tit kan hjælpe rigtig mange videre. Der kan godt gå en periode før man oplever, det ændrer noget, men giv ikke op. 

Alt det bedste fra BørneTelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat