Kære pige på 13 år
Mange tak for dit brev, hvor er det godt, du har skrevet herind. Du beskriver i dit brev flere forskellige ting, der er svære for dig og som jeg bliver bekymret over. Jeg vil rigtig gerne hjælpe dig og håber derfor svaret her kan hjælpe.
Du skriver, at du har det dårligt over dit udseende, hvilket er noget jeg ved mange tænker. Når man er 14 år sker der ofte rigtig meget med ens udseende, kroppen udvikler sig og mange bliver rigtig usikre på sig selv. Du nævner, at du er ked af acne-problemet og til det vil jeg råde dig til at opsøge din læge, som kan hjælpe dig. Hvis dine forældre ikke vil gå med dig til lægen, så har du selv mulighed for at ringe til din læge. Navnet, adresse og telefonnummeret til din læge står på dit gule sundhedskort. Nogle læger kan man også skrive til via deres hjemmside, måske har din læge også en hjemmside? Måske kan acne dæmpe sig ved at rense og pleje huden, og spise en kost som er god for huden (fx vand, grønt, frugt, sunde fedtstoffer og protein), frisk luft og motion, mon du allerede gør det?
For at se på dig selv med mere positive øjne og få øje på det, der er dejligt ved dig, så kan det være en idé, at skrive nogen ting ned ved en selv, som man godt kan lide eller ting som man er god til. Eksempelvis skriver du, at du er god i skolen og får topkarakterer. Det synes jeg er rigtig flot. Jeg synes også, at du virker som en velformuleret og selvreflekteret pige, og så synes jeg det er super sejt, at du har en drøm om at flytte til Sydkorea. Det kan også være, dine smukke øjne, flotte hårfarve, ting og holdninger som er værdifulde ved og for dig, fx venskaber. Selvom acne kan fylde meget, nr man ser sig selv i spejlet, så er du stadig en dejlig og smuk pige, og de ting kan du også fremhæve ved dig selv. Fx hver aften kan du nævne 1-3 ting, som du er glad for ved dig selv - det kan være en måde at få øje på det dejlige ved dig.
Du skriver, at du skærer i dig selv og at du har haft selvmordstanker. Jeg tænker, det er rigtig vigtigt, at du snakker med nogen om det her, så du ikke skal gå med det alene, men derimod kan få hjælp til at komme videre. Er der mon en voksen, som du kan snakke med - en skolelærer eller måske en helt tredje person. Det kan også være, at du kan få glæde af at snakke med en rådgiver på www.selvskade.dk , det er en rådgivning som kender meget til selvskade og rådgiver omkring det. En ting er helt sikkert, det hjælper ikke på noget som helst, at dine forældre slår - tværtimod, så skal det stoppes hurtigst muligt.
At dine forældre slår dig, er slet ikke er okay. I Danmark er det ikke tilladt for forældre eller andre voksne, at slå børn, det er tværtimod dem, der skal sørge for at børnene trives og har det godt. Dine forældre har som udgangspunkt forældremyndigheden over dig til du fylder 18 år, det betyder at de er dem som har ansvar for at du har det godt og kan tage beslutninger på dine vegne. Men, dette er medmindre, at kommunen mener, at din trivsel og udvikling er i fare. Jeg tænker, at det ville være rigtig godt at fortælle en voksen om, hvad der sker hjemme hos dig. Dette kan eksempelvis være din klasselærer eller en anden voksen du kender, og som skal hjælpe fx ved at kommunen kan hjælpe dig og din familie. Det er altså vigtigt, at du har det godt og trygt, hvor du bor. Du skriver at du har et ønske om at flytte hjemmefra og jeg vil gerne prøve at forklare dig, hvordan det fungerer, hvis du eksempelvis fortæller din klasselærer, at dine forældre slår dig.
Jeg ved ikke om du kender til det der hedder en underretning? En underretning er en beskrivelse af en bekymring omkring et barn, som man sender til kommunen. Hvis du fortæller din klasselærer, hvad der er sket, vil din klasselærer underrette kommunen. Kommunen har så pligt til at hjælpe dig, og vil så vurdere, hvad der skal ske og om der skal ske noget akut. Det er min tanke, at vold vil blive betegnet som noget akut. Herefter skal kommunen så bestemme og afgøre, hvor du kan/skal bo til du fylder 18 år – dette kan eksempelvis være en plejefamilie. Du kan også få det, der hedder en bisidder her fra BørneTelefonen. En bisidder er en, der kan støtte og hjælpe dig gennem forløbet med kommunen, så dine rettigheder overholdes. En bisidder kan også hjælpe dig med at fortælle kommunen, hvis du gerne vil væk fra hjemmet. Du kan læse mere om BørneTelefonens bisiddere her.
Jeg håber du har fundet mit svar hjælpsomt, og at du finder styrken til at komme videre og få hjælp. Husk at du altid kan ringe til BørneTelefonen på 116111, 11-23 hele året. Vi sidder klar til at hjælpe dig. Vi kan også hjælpe dig med at få en bisidder, underrette eller bare snakke om det du har brug for 116111.
Alt det bedste og mange tanker til dig fra BørneTelefonen