Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

En pige og omskåret

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 16-årige pige

Tusind tak for dit brev. Du må spørge om alt her i Brevkassen, og bruge de ord du vil, og jeg vil gøre alt hvad jeg kan for at hjælpe med de gode og fornuftige spørgsmål, du har.

Ud fra hvordan du selv beskriver omskæringen, så jeg vil gætte på, at du måske har fået lavet en fibulation? Det er en sammensyning af skeden, så der kun er en lille åbning til urin og menstruationsblod. Der er stor risiko for, at fibulerede kvinder udvikler akutte og meget alvorlige komplikationer. Du oplever allerede nu problemer med at tømme din blære for tis, og det er ikke godt.

Så, til dit spørgsmål om du kan blive opereret åben igen, kan jeg svare: Ja, det kan du, og det vil en læge sandsynligvis anbefale. Hvis du er omskåret med fibulation, så kan du kan få lavet et indgreb, hvor man ”spalter” det segl, som dækker vaginalåbningen og urinrøret. Hvis det er muligt, åbner man også klitorisområdet, og i ca. 50 % af tilfældene ligger klitoris intakt, men gemt under gammelt arvæv. Hvis du frygter operationen, så bed om at komme i narkose. Det har du ret til, for du skal ikke udsættes for den samme smerte og angst én gang til.

Det, du kan gøre nu, er at søge hjælp og rådgivning om omskæring flere steder:

·         Hos din egen læge. Han/hun vil tale med dig, måske også undersøge dig, og derefter sandsynligvis henvise dig til en gynækolog, som du så skal bestille en ny tid hos. Gynækologen vil undersøge dit underliv, og sammen kan I lægge en plan for, hvad du ønsker der skal ske. Hvis det har betydning for dig, så kan du bede om en kvindelig gynækolog.

·         Hos foreningen Etnisk Ung. De har døgnåben, anonym telefonrådgivning på 70 27 76 66, hvor du som sagt ikke skal oplyse dit navn, og hvor de har stor viden og erfaring om omskæring af piger. Læs om Etnisk Ung her http://www.etniskung.dk/For-unge/

·         Hos Sex & Samfund. Her kan man også ringe anonymt til en telefonrådgivning. Læs mere her: http://www.sexogsamfund.dk/sex-samfund/vores-arbejde/raadgivning.aspx

·         Du kan også ringe og bestille tid til en anonym gynækologisk undersøgelse på Sex & Samfunds gratis klinikker. Læs mere her: https://bornetelefonen.dk/henvisning/sex-samfunds-anonyme-klinikker

Har du brug for mere viden, så kan du læse mere om omskæring her: https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/gynaekologi/tilstande-og-sygdomme/diverse/kvindelig-omskaering/

Inden jeg runder af, vil jeg fortælle dig, at alle typer omskæring af kvinder er 100 % ulovligt i Danmark. Så dine forældre kan ikke modsætte sig, hvis du vælger at få foretaget et indgreb, der åbner op eller reparerer eventuelle skader, som omskæringen har givet dig.

Du er en klog pige, som har gennemskuet, at omskæringen handler om kontrol af dig. Men du lever heldigvis i Danmark, hvor pigers og kvinders seksualitet og liv tilhører dem selv, og ingen andre.

Jeg håber, du har fået nogle brugbare svar, og at du finder ud af at opsøge den helt rigtige hjælp for dig.

Kærligste tanker fra BørneTelefonen

"alene" hør andres fortællinger

Hør sangeren Clara og 15-årige Tiba tale om at have en udenlandsk baggrund og føle sig anderledes.

Religion og kultur Andre der hjælper

Amal Hayat

Hjælp til unge på vej ind og ud af radikalisering
Læs mere

Diskriminationslinjen

Rådgivning i forbindelse med diskrimination
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat