Brev

Racisme eller…

Hej…

Jeg er en pige på 11 år, går i 5.
 
I klassen har vi et ok sammenhold, men der er en pige (vi kalder hende q) som på en måde er udenfor. Vi alle sammen flinke og taler pænt til hende, men hun behandler i det hele taget ikke andre særligt pænt.

Der er bl.a en pige (y kalder vi hende), som q er ret træls mod. Q puffer, skubber og er rimelig hånlig mod y. Y er på en måde lidt barnlig, men BESTEMT ikke led på nogen måde. Jeg bryder mig personligt ikke om q, men behandler hende lige som, jeg behandler de andre.

Q (og y) er muslim, så jeg tænker lidt på om det er racisme…

Der er en dreng (kald ham w) som er rigtig tarvelig mod ALLE dem der er “mørke” i huden. Vi siger alle sammen til w, at han er led, men det hjælper ikke

Hvad kan jeg gøre?

Nogen piger er nogen gange lidt lede, men q spiller ret smart, og er selv lidt led… Så vidt jeg ved er der INGEN af pigerne (og drengene) der kan lide hende.
 
Det er SELVFØLGELIG synd for hende.

Jeg har prøvet at snakke med q, men det bliver ved.

Skal jeg snakke med hende igen?

Er det hende der er uretfærdig, eller os andre?

Er det racisme?

Eller skal jeg sige det?

Føler bare at det er at sladrer…
 
Tak på forhånd.
 
Hilsen E

Pige, 11 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære E Tak for dit fine brev, hvor du rigtig godt beskriver, hvordan der er i jeres skoleklasse lige nu. Jeg synes det er så flot at du skriver ind, og bekymrer dig om hvordan de andre i klassen har det, du er en god kammerat. Jeg er glad for, at du skriver, for det er vigtigt at have det godt i skolen. Alle har ret til at føle sig trygge i skolen. Du fortæller om en pige, som bliver holdt udenfor, og som også mobber en anden pige. Der er også en dreng, der mobber dem, der er ”mørke i huden”. Det er på ingen måde i orden, at der foregår mobning i jeres klasse. Det er lærernes og forældrenes ansvar, at I har det godt i skolen, og at der ikke foregår mobning. Derfor synes jeg, at det er vigtigt, der kommer nogle voksne på banen. Er det noget, du har snakket med dine forældre om? Har I snakket med jeres klasselærer? Det ville jeg i hvert fald foreslå,, at du gør, måske sammen med nogen af de andre i klassen. Hvad tænker du om det? Du spørger, om det at to muslimske piger mobber hinanden, er racisme, og det ved jeg ikke, om man kan kalde det. Racisme er hvis man bliver behandlet dårligt på grund af, at man har en anden baggrund end de andre. Men jeg kan godt forstå, du kan være i tvivl, og det lyder i hvert fald som om, der er brug for at få gjort noget ved det. Den dreng, du fortæller om, der mobber dem der er ”mørke i huden”, hvad siger han, når I spørger ham, hvorfor han gør det? Måske ved han det ikke helt selv? Er han også en af dem, der føler sig udenfor? Måske er det noget, han har lært hjemmefra – hos sine forældre? Når han er 11 år gammel, synes jeg ikke rigtigt, man kan kalde hans handlinger for racistiske, men uanset skal han ikke mobbe nogen, så jeg synes, det er vigtigt, at I får snakket sammen I klassen om, hvad der foregår. På BørneTelefonens hjemmeside har vi et helt tema om mobning. Og i brevkassen her har vi også mange breve om mobning. Nogen gange kan man lære meget af at læse om de andres erfaringer og oplevelser. På vores hjemmeside har vi også en guide til, hvordan man kan få det bedre i sin skoleklasse. Måske er det noget, du kan fortælle de andre om i klassen og din klasselærer? Jeg tror, det vigtigste lige nu er, at du får snakket med nogle voksne om det. Så du ikke står alene med dine gode ønsker for de andre. De voksne skal hjælpe jer i klassen med at trives bedre. Jeg ønsker dig rigtig held og lykke med det. Du er altid velkommen til at ringe, skrive, SMS,e eller chatte med os her på BørneTelefonen. Nummeret er 116111, og det er helt gratis at ringe.Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Gode råd om Venskaber

Gode råd om at sige fra overfor en ven

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Føler du dig ensom og udenfor fællesskabet? Du er ikke den eneste. Alle kan føle sig ensomme engang i mellem, men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Man kan godt være alene uden at føle sig ensom, og omvendt kan man godt have mange venner samtidigt med, at man føler sig ensom.

Hvis du føler dig ensom, kan det være, du har tanker som: Hvorfor er der ingen, der forstår mig? Hvorfor bliver jeg aldrig inviteret?  Hvorfor har jeg ikke nogen BFF? Hvorfor er der aldrig nogen, der liker mine billeder eller skriver til mig? Hvordan får jeg gode venner? Hvorfor føler jeg mig ensom? Og hvordan kommer jeg ud af ensomheden?

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Chat
Chat