Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Vinter-tristhed

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16

Tak for dit brev, hvor du beskriver hvordan efteråret og vinteren påvirker dit humør. Det er meget naturligt at føle mindre overskud og mere træthed i løbet af efteråret og vinteren, det tror jeg rigtig mange mennesker oplever. I Danmark kan vinteren indimellem virke lang og kold, og det der kan påvirke os meget er vores mangel på lyse timer og varme. Nogen oplever en meget stærk ændring I humøret, ligesom du beskriver. Når det bliver koldere og mørkere udenfor, får vi trang til at være indendøre og ligesom gå lidt i hi i vores hule.  

Men siden vintersæsonen går så meget ud over dit humør, din skole og dine venner er det godt, at du er opmærksom på det, så du kan gøre noget ved det. Først og fremmest tror jeg det er vigtigt du får fortalt dine forældre og evt. din læge om dine symptomer, så der er nogen der kan hjælpe dig med at forebygge at du mister din glæde over denne vinter. Måske er det vitaminer og mineraler, der skal tjekkes eller andre gode ting, der kan hjælpe.

Jeg ved at flere som har det ligesom dig, bruger det, der hedder lysterapi over vinteren, hvor man sidder og får “kunstigt sollys” fra en lampe, som hjælper 'lykkehormonerne' til at vores hjerne bedre kan overkomme de mørke kolde måneder. 

Der er mange som holde sig aktive og det hjælper på humøret. Det kan det være du skal tænke over at gøre nogle gode ting for dig selv i de måneder, hvor det er koldt og mørkt. Måske du kan aftale med dig selv eller andre at gå i svømmehallen 1 gang om ugen, hvor du kan gå I sauna og forkæle dig selv. Lave en fast film aften med vennerne, eller noget andet du synes er rigtig hyggeligt, så du hele tiden sørger for, at holde dig selv I gang, og have noget dejligt at se frem til. Det kan også være ture ud i luften, løbeture, yoga, meditation eller andre ting (tegne, synge, danse, grine) - som giver energi og hjælper til at lykkehormonerne hjælper vores humør og overskud. 

Jeg håber, du kan bruge mit svar, og at du får en bedre vinter i år, ved at få hjælp til hvordan du kan komme bedre igennem den. 

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat