Brev

tisser i sengen

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du
Tak for dit brev. Jeg kan godt forstå, at det er svært for dig, når du sådan pludselig, er begyndt, at tisse i sengen. Jeg kan forstå, at du synes, det er pinligt, og at du ikke har sagt det til nogen.  Hvordan mon du skjuler, at din madras er våd, det må være svært? 
Det lader til, du bekymrer dig meget over, hvordan dine forældre vil reagere, hvis nu de vidste det. Er det ikke korrekt? Du tissede åbenbart også i sengen, da du var mindre (omkring 7 år?). Dengang reagerede dine forældre så ved, en gang imellem med at give dig en endefuld, kan jeg forstå. Med det i tankerne, gør det jo ikke lettere at få fortalt det - det kan jeg godt se...
Jeg tænker nu, at sådan vil din mor og far ikke reagere i dag.(?) Som du selv skriver det, så ved din mor godt, at det er forbudt at slå, (heldigvis). Og derfor håber jeg, hun vil lytte til dig og tale med dig om det i stedet. 
Der er jo ikke er nogen børn eller unge på 14 år, der tisser i bukserne/ i sengen med vilje. Det er nemlig meget ubehageligt. Og mon ikke at din mor også vil kunne se det?
Du skriver også, at dine forældre skændes ret så meget for tiden, så jeg går ud fra, at det påvirker stemningen meget hjemme hos dig. Det kan være voldsomt ubehageligt, at høre på, når ens forældre skændes, det kan meget nemt gøre, at man bliver bange og utryg.
Jeg tænker, at hvis du er usikker og utryg fordi du oplever, at din mor og far ikke er gode venner, så kan det måske være derfor, at du er begyndt at tisse i sengen igen? Det kan godt ske, det er ikke fordi du gør det med vilje, nej det sker ubevidst. Men der kan også være helt andre årsager- så jeg tror, det vil være godt, hvis du opsøgte din læge og fortalte hende/ ham om problemet...
Man kan nemt føle sig magtesløs, hvis man ikke kan kontrollere sin blære. I dag findes der to behandlingsformer: Medicin/ ringeapparater, der hjælper de fleste store børn/ unge, som tisser i sengen. Det kan du muligvis også få glæde af, hvis du/I snakker med din læge omkring det. Der findes også en telefonlinje som man kan ringe til mandag til onsdag fra 15-17, hvor man kan tale med en særligt uddannet sygeplejerske om problemet. Telefonnummeret er 86 78 41 21.
Hvis ikke du kan tale med din mor, om det at du er begyndt at tisse i sengen, så kender du måske en anden voksen, som du stoler på og som du tror, vil hjælpe dig med, at tale med dine forældre om det? (Lægen fx) Eller måske kunne du tale med en af dine bedsteforældre? Eller med din lærer, eller sundhedsplejersken på din skole? 
Jeg tænker i hvert fald, du nok er nødt til at få talt med dine forældre om dine bekymringer/ utryghed i forhold til deres skænderier og det at du tisser i sengen. Måske vil en samtale med din mor eller din far eller dem begge to, berolige dig så meget, at du holder op med at tisse i sengen?
Håber du kan bruge nogle af mine råd og tanker, men hvis det stadigvæk er svært, at være dig, så kunne du måske ringe til BørneTelefonen på 116 111 og tale med en af vores rådgivere, om det du oplever, der er svært og problematisk. Det er gratis og du kan være anonym.
Kærlige hilsner BørneBrevkassen

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat