Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Svært ved at komme til tiden

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 19-årige pige

Hvor er det sejt, at du skriver og spørger om hjælp, når det er en udfordring, du har haft så længe. Det viser mig, at du virkelig tager situationen alvorligt og er opsat på at finde en løsning.

Det er en meget moden handling, for det viser, at du tager ansvar og er villig til at arbejde på at forbedre dig. Det er ikke noget, alle på din alder tænker på, så du kan være virkelig stolt af dig selv.

Jeg vil prøve at komme med en række råd, der kan gøre det nemmere for dig at stå op om morgen og komme afsted til tiden. Læs med…

  • Skab dig en god aftenrutine:

Når det bliver aften, kan du forsøge at skabe dig en fast rutine, for at gøre det lettere for dig selv om morgenen.

Du kan fx pakke din taske, stille den klar, vælge dit tøj og lægge det frem, osv. På den måde kan du spilde mindre tid om morgenen og bruge den tid, du nu skal bruge på at gøre dig klar.

  • Sæt realistiske mål:

Hvis du har svært ved at stå op tidligt, skal du ikke forsøge at ændre din rutine dramatisk med det samme.

Du skal starte med at sætte bitte små mål, der virker opnåelige for dig. Fx kan det første mål være, at du skal stå 15 minutter tidligere op hver dag og måske kombinerer det med, at du også går et kvarter tidligere i seng.

På den måde kan du lige så stille skubbe nogle vaner indtil du føler, at du kan stå op på det tidspunkt, du ønsker.

  • Brug en alarm:

Du bruger nok en alarm på telefonen i forvejen, men prøv at indstille den til at have flere alarmer end kun én, OG læg din telefonen langt nok væk fra sengen til, at du stadig kan høre alarmerne, men du at du bliver nødt til at rejse dig op for at slukke dem.

Det kan hjælpe dig med at vågne ordentlig, fordi så bliver du nød til at vågne helt, fordi du skal rejse dig op flere gange.

  • Find motivation: 

Skriv ned, hvorfor det er vigtigt for dig at komme til tiden. Fx kan det være fordi du gerne vil være klar til din elevplads eller få lov til at blive på skolen.

Skriv alle årsagerne ned og kig på dem, inden du går i seng – og måske kan du også lægge dem ved siden af din telefon, inden du går i seng. Så når du står op om morgenen, for at slukke dine alarmer, er du både nødt til rejse dig op (af flere omgange), slukke din alarm (af flere omgange) og at kigge på sedlen, hvor der står, hvorfor det er vigtigt at stå op til tiden (af flere omgange).

  • Overvej at søge hjælp:

Hvis du stadigvæk oplever udfordringer med at stå op, kan det måske være en ide at tale med din læge, så du kan få noget professionel hjælp.

Det kunne også være, at du kunne tale med studievejlederen på din skole. Du er helt sikkert ikke den første, der har svært ved at komme til tiden. Ser din studievejleder, hvor meget du ønsker at være der og ændre denne vane, er det måske også lettere at støtte og hjælpe dig, så du forbliver på skolen.

Husk, at det at ændre vaner tager tid, så vær tålmodig med dig selv. Tag små skridt hver dag. Vi tror på dig her på BørneTelefonen.

Held og lykke!

Mange gode og rare hilsner
BørneTelefonen

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

Har du eksamensangst? Få flere gode råd her

Det er helt almindeligt, at man føler ubehag, når man bliver bedømt af andre, men hvis nervøsiteten vokser sig så stor, at den nærmere bliver til en eksamensangst, så er det vigtigt, at få talt om det med nogen.

Måske har du tanker som: Hvordan undgår jeg eksamensangst? Hvordan skal jeg forberede mig inden min eksamen? Er der øvelser til eksamensangst? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan huske, hvad jeg skal sige?

Her på siden kan du få gode råd. Du kan også få et opmuntrende citat, få dine katastrofetanker ud af hovedet, lægge en plan for, hvordan du forbereder dig, prøve vejrtrækningsøvelsen, afstemningen eller læse andre børns breve.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat