Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Søvn og tanker

Hej.

Jeg er en pige på 13 år som har nogle virkelig trælse søvn og tanke problemer! Det startede for ca. 2 uger siden hvor jeg begyndte at tænke sygt meget over hver ting der skete i mit liv. Tankerne flyder bare inde i mit hovede og jeg er lige ved at springe i luften!

Om aftenen, når jeg skal sove, ligger jeg bare og spekulere over alting, som jeg egentlig gør hele dagen. Jeg sover også virkelig dårligt, tisser ca. 5 gange inden jeg kan falde i søvn, jeg vågner også nogle gange ved at min krop føles helt underlig. Min mave gør også ret ondt tit, og jeg for hurtigt hovedpine.

Det går selvfølgelig også ud over min hverdagen i skolen. Jeg er super træt, kan ikke koncentrere mig, og føler mig mærkeligt syg.

Jeg tvinger virkelig mig selv til at dyrke motion (danse, løbe, og cykle), men det er virkelig hårdt og jeg føler at jeg er lige ved at brase sammen hver gang jeg bevæger mig rigtig fysisk. Jeg har egentlig bare lyst til at ligge og se Netflix for at få alle mine tanker over på noget andet.

Jeg har ikke talt til nogen om det her (hvilket jeg egentlig heller ikke har lyst til) så tænkte at det ville være en god ide at skrive et anonymt brev til jer.

Knus fra mig.

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Jeg forstår godt, at du i første omgang har brug for at skrive et anonymt brev. Så kan du lige kan få forklaret det hele, så du måske også selv bedre kan forstå, hvad det er, der sker. Og uden at nogen vil bestemme, hvad der så skal ske. At skrive tingene ned kan være en rigtig rar måde at få taget hul på sine bekymringer.

Når man er 13 år, så sker der rigtig meget med én. Du er for alvor kommet i puberteten, hvilket betyder, at du i perioder udvikler dig i et eksplosivt tempo. Der sker en masse med kroppen, med følelserne og med hjernen. Det hele er ved at ombygge sig selv. Du er på vej til at blive voksen. Og det er en proces, der tager nogle år at komme helt igennem. Så det kan godt tage tid at finde ud af, hvem man er, og hvordan ens liv skal være. Det kan man få mange tanker omkring. 

Nogle gange kan det føles helt forfærdeligt at have så mange tanker. Og i de perioder er det vigtigt, at man snakker med nogen om det, så man ikke brænder inde med tingene. Man kan nemlig godt komme til at tro, at man er den eneste, der har det sådan, og at man adskiller sig fra alle andre unge. Men du er ikke alene om at have en masse forvirrede tanker.

Når det så er sagt, så er det selvfølgelig vigtigt, at der ikke er noget bestemt, du går og tænker over. Har du oplevet noget, som bekymrer dig, og som du har brug for hjælp til? For så er det en rigtig god ide at tage mod til sig og få fortalt det til nogle voksne. Dine forældre eller en god lærer?

Samtidig er det også vigtigt, at du taler med dine forældre og måske også jeres læge, hvis du føler dig fysisk utilpas. 
Mange teenagere er usandsynlig trætte i perioder. Det kan skyldes den udvikling, de gennemgår, men det kan jo også være, at du mangler nogle bestemte vitaminer? Og det kan en læge hjælpe dig med at finde ud af.

Det er godt, at du dyrker sport, for det kan være med til at give dig god energi og også brænde energi af, så du kommer i nogenlunde balance. Men det er altså også helt i orden i en periode at prioritere at se Netflix, læse en god bog, høre musik eller hvile sig. 

Måske har du i virkeligheden brug for en pause fra en travl hverdag med skole og en masse fritidsaktiviteter? Hvis man har meget at se til, så kan man have svært ved at slappe af, når man skal sove. Hjernen kører på en måde i et for højt gear, og tankerne vil ikke ”slukke”. Er det mon sådan du føler? 

Jeg håber, mit svar har hjulpet dig til at blive mere klar over, hvad det skyldes, når du ikke kan sove. Og du er meget velkommen til at ringe til os for at tale mere om, hvad du så konkret kan gøre. 

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat